hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Egészségpolitika

Ingyen oltás: tiltakoznak az alapellátók

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége (FAKOOSZ) visszautasítja, alkotmány-, illetve jogszabályellenesnek tartja az MSZP azon kérését, hogy a háziorvosok mondjanak le az új influenza elleni oltás után általuk beszedett oltási díjról.
 A FAKOOSZ elnöksége közleményében elfogadhatatlannak tartja, hogy országgyűlési képviselők az alulfinanszírozott háziorvosi rendszerre kívánják terhelni a kormányzat alkotmányos kötelezettségét.

Véleményük szerint a háziorvosok nincsenek és nem is lehetnek azon információk birtokában, hogy elbírálják kik azok a pácienseik, akik - az MSZP megfogalmazása szerint - „nem engedhetik meg maguknak" a védőoltás-beadás jogszabályban rögzített térítési díjának megfizetését.

Az elnökség úgy látja, a felkérést erőteljesen belengi a politikai haszonszerzés célkitűzése, különös tekintettel arra, hogy közismerten már a kezdetektől számos háziorvos - saját kezdeményezésre - ingyen olt.

A közlemény kitért arra: máris érezhető, hogy a kérés nem kívánt ellenérzéseket váltott ki, hiszen tovább bonyolított egy felesleges politikai beavatkozással kialakított káoszt.

Visszatetsző vagy minimum meggondolatlanságnak minősíthető, hogy egy, az önkizsákmányolás eszközeivel a tevékenysége biztosításáért küzdő, anyagilag és erkölcsileg is az ellehetetlenítés örvényébe taszított, nemzetstratégiai jelentőségű ágazatot próbálnak így csapdahelyzetbe csalni - olvasható a közleményben.

Szász István, a szervezet elnöke arra kéri „az MSZP - gazdaságilag jól ismert módon erős pozícióban levő - illetékes politikusait", hogy amennyiben azt szeretnék, hogy kérésüket teljesítsék, közöljék az MSZP frakció hivatalos számlázási címét, amely címre az „oltásért nem fizető pácienseinkkel“ kapcsolatos költségeikről a számláikat kiállíthatják és postázhatják.„Ez a gesztus valóban járhatna egy önöket korrekt módon megillető erkölcsi hozammal" - zárul a közlemény.

Budai Bernadett, az MSZP szóvivője csütörtökön nyilatkozott arról: az MSZP azt kéri, hogy a háziorvosok mondjanak le az új influenza elleni oltás után általuk beszedett oltási díjról, mert sokak ezt az összeget sem engedhetik meg maguknak, és ez az oltásdíj vissza is tarthat sokakat attól, hogy beadassák a védőoltást.

MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink