hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Ingyen és azonnal - kampány a László kórházban

Szűrési kampány indult 2014. október elején a budapesti Szent László Kórházban, melynek részeként egy évig bárki végeztethet ingyenesen - beutaló és előzetes időpont-egyeztetés nélkül - azonnali, anonim hepatitis C és/vagy HIV gyorstesztet, hétfőtől csütörtökig 14 és 16 óra illetve péntekenként 13 és 15 óra között.

A kampány indulásának alkalmából a HIV fertőzés aktualitásairól beszélgettünk az ötletgazdával és fő szervezővel, dr. Szlávik Jánossal, a Budapesti Egyesített Szent István és Szent László Kórház főorvosával.

- Az AIDS immár harminc éve van jelen hazánkban. Mi történt e harminc év alatt, melyek a legjelentősebb eredmények, kudarcok a HIV fertőzés elleni küzdelemben?

-Az eredményeket tekintve abszolút első helyet érdemel a terápia, ez igazi sikertörténetnek bizonyult és alapvetően meghatározza a betegség mind jelen, mind jövőbeli epidemiológiáját. A fordulópont az 1995-ös év volt, ekkor jelentek meg az első proteáz-gátlók, innentől kezdve drámaian csökkent az AIDS betegség előfordulása és mortalitása, 1995-től kezdve nem kellene, hogy bárki is ebben a betegségben haljon meg. Azóta újabb és újabb készítményekkel gazdagodtunk, a kezeléshez mára már számos, elképesztően hatékony szer áll rendelkezésünkre. A HIV ellenes terápia azonban még mindig egy folyamatos, élethosszig tartó kezelést jelent, a vírus teljes eliminációja egyelőre nem megoldott. Jelentős előrelépés viszont, hogy míg kezdetben a betegeknek maroknyi tablettát kellett szedniük nap mint nap és rengeteg volt a mellékhatás, a HIV szuppressziójához szükséges hármas kombináció mára már mindössze két tabletta bevételét jelenti esténként, és a kezelések gyakorlatilag mellékhatás-mentesnek mondhatók.

- A HIV fertőzött betegek tehát ma már teljes értékű életet élhetnek?

-Bizonyos szempontból igen, bizonyos szempontból természetesen nem. A rendkívül hatékony terápiának köszönhetően a HIV fertőzöttek megfelelő kezelés mellett ma már nem AIDS betegségben halnak meg, a pozitív teszteredmény után még akár 40-50 évet is élhetnek. Jó eséllyel érik meg azt a kort, amikor már az időskori betegségekkel, ízületi problémákkal, szív- és érrendszeri vagy daganatos megbetegedésekkel kell szembenézniük és megküzdeniük, éppen emiatt az orvosoknak is fel kell készülniük arra, hogy egyre több területen és egyre gyakrabban fognak ilyen betegekkel találkozni. A HIV fertőzöttek magánélete ugyanakkor sokszor tragikus, gyakran maradnak magukra, a diagnózis felállítása után társat találni óriási nehézség a számukra. És azért bármilyen korszerű is a kezelés, a HIV fertőzöttek várható élettartama még mindig nem éri el nem fertőzött társaikét.

- Mi a helyzet a védőoltással?

-Hatékony védőoltásunk a mai napig nincs, jóllehet a fejlesztésbe éves szinten nézve is dollármilliárdokat fektetnek. Hatékonysági vizsgálat eddig összesen hat oltóanyaggal készült, mindegyik elbukott. A pre-expozíciós gyógyszeres profilaxis jelentősen csökkenheti az átviteli arányt, mivel azonban az ilyen célú felhasználás felelőtlen szexuális magatartásra ösztönözhet, én személy szerint nem támogatom. Legalább is a fejlett társadalmakban nem, a fejlődő országokban természetesen indokolt lehet a rendelkezésre álló gyógyszereket ilyen célból adni. Annál inkább támogatom a poszt-expozíciós profilaxist, amit transzmisszió gyanúja esetén mindenképpen érdemes végigvinni, hiszen a kezelés rövid, viszonylag kockázatmentes és megbízható, eddig egyetlen esetről sem tudunk, hogy az ilyen profilaxisban részesült személy megfertőződött volna. Azt viszont tudni kell, hogy a kezelést az expozíciótól számított egy, de legfeljebb négy órán belül meg kell kezdeni. Mivel itt elsősorban a HIV fertőzötteket ellátó egészségügyi dolgozókról beszélünk, emiatt az igen szűk időablak miatt erősen kívánatos lenne, hogy a gyógyszer minden magyar kórházban azonnal elérhető legyen, ma még sajnos nem ez a helyzet.

- Hány HIV fertőzött él ma Magyarországon, és hogyan alakult a statisztika az elmúlt években?

-Megnyugtató, hogy a hazai HIV fertőzöttek száma nem ugrott meg járványszerűen, a nyilvántartottak száma 2650 körüli. A fertőzöttek túlnyomó többsége férfi, homoszexuális, a HIV ezidáig nem tört be szerencsére sem a kábítószer-élvezők, sem a nők közé. A HIV fertőzéssel kiszűrt személyek száma ugyanakkor évről évre emelkedik, az idén meg fogja haladni a 300-at, vagyis közel minden nap találkozunk majd egy új esettel. Mindez persze csupán a statisztika, ami mellett azt is figyelembe kell vennünk, hogy igen jól meghatározhatók azok a csoportok, akik eljárnak szűrésre, akikről egyáltalán tudomásunk lehet. Ilyenek például a homoszexuálisok és a drogosok, más csoportok jellemzően nem élnek a szűrés lehetőségével. Hiába a fokozott rizikó, a veszélyes életet élő heteroszexuálisok általában úgy gondolják, hogy ez a betegség őket nem érheti el. Ez viszont nem így van. A HIV fertőzöttek bár nincsenek sokan, mindenütt ott lehetnek, ezért igen is fontos, hogy mindenki, aki úgy érzi, hogy a betegség közelébe kerülhetett, menjen el szűrésre. Erre ad most lehetőséget egy éven keresztül anonim kampányunk, ahová várunk mindenkit, akiben múltja vagy jelene miatt valaha felmerült, hogy megfertőződhetett a vírussal.

Dr. Bardócz Marianna
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés