2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Ingyen ad egyheti nikotintapaszt a brit kormány

Negyedmilliárd fontot (81 milliárd forint) költ jövőre a brit kormány nikotintapaszokra, amelyeket ingyenesen juttatnak majd el a dohányzásról leszokni akaróknak.

A tapaszokat orvosi rendelőkben és gyógyszertárakban osztják majd ki a Quit Kit nevű leszokást segítő csomag részeként.Ez jelentős előrelépés lehet, hiszen a cikk szerint a csomag jelenleg csak jószerencsét kívánó képeslapokat, a kezeket lefoglalni hivatott, gumiszalag-szerű játékszereket, egy segélyvonal számát és hasonló, kevés konkrét segítséget nyújtó dolgokat tartalmaz.

A nikotintapaszok, amelyeknek heti adagja 10-14 fontba (3200-4500 forint) kerül, igazoltan képesek megduplázni a leszokás esélyét.

Becslések szerint a brit felnőttek valamivel több mint 20 százaléka dohányzik. A leszokni akarók aránya eléri a kétharmadot, azok hányada azonban, akik erre konkrétan kísérletet is tesznek, a felmérések szerint 32 százalékról 17 százalékra esett az elmúlt három év folyamán. Andrew Lansley egészségügyi miniszter márpedig drasztikusan növelni akarja a dohányzásról sikeresen leszokók számát - írja a lap.

A dohányosok várható élettartama átlagosan tíz évvel alacsonyabb, mint a nem cigarettázóké, és a statisztikák szerint a dohányzók fele káros szokásukhoz köthető betegségekben - például tüdőrákban, szívbajban - halnak meg.

A Daily Mail információi szerint a brit kormány a következő napokban indíthat el egy másik, hasonló kampányt, amelynek keretében ingyenes vagy kedvezményes konditerem- és uszodabelépőket osztanának ki a lakosság körében. Egyelőre kérdéses, hogy egészségügyi alapon, vagy szabadon, igény szerint járnak majd a húsz belépésre jogosító utalványok. A kiosztott utalványok száma a lap értesülései szerint elérheti az ötmilliót.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink