2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Infektológiai Klinika épül Szegeden

A fertőző betegek ellátását, valamint elméleti és gyakorlati oktatási helyszínt is biztosít majd a Szegedi Tudományegyetem új Infektológiai Klinikája és Oktató Központja. Az 54 ágyas kapacitás szükség esetén akár duplájára is bővíthető lesz. Az épület későbbi alapkövét jelképező urnát 2020. december 15-én tették le.

Prof. Dr. Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár, dr. Juhász Roland, állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár, prof. dr. Rovó László rektor, dr. Fendler Judit kancellár, Sáray Zoltán, a kivitelező KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgatója és Medvigy Mihály, a BMSK Zrt. vezérigazgatója együtt helyezte le a földbe azt az urnát, amely az építkezés megkezdésekor az alapkő helye lesz majd az Infektológiai Klinika és Oktatási Központnál.

A mintegy 4 milliárd forintból megvalósuló beruházás várhatóan 2022 júniusára készül el az Állomás utca 1-3. szám alatt. A központ az infekciókontrollal és járványügyi izolációval kapcsolatos irányelvek alapján épül. Havária helyzetek esetén, legyen az járvány vagy nemzetbiztonsági támadás (terrorizmus, migráció, baleset) a kapacitás gyorsan és rugalmasan, akár duplájára is bővíthető lesz.

Négy szinten, 4 575 négyzetméteren működik majd az új központ. Az épület földszintjén ambuláns és diagnosztikai egységeket alakítanak ki. Három emeleten, saját vizesblokkal 54 darab egyágyas kórterem lesz, ezek szükség esetén kétágyasra bővíthetőek. A betegszobákban rendelkezésre áll majd az intenzív ellátáshoz szükséges technológia is. A hat ápolási egység és az azokhoz tartozó 9-9 kórterem izolálható. A gyermek és felnőtt ellátás egymástól elkülönítve működik majd.

- A jelenlegi pandémiás helyzet világosan mutatja, hogy a Dél-Alföldön milyen nagy szükség van egy olyan klinikára, amely képes az izolációra – jelentette ki Fendler Judit. A Szegedi Tudományegyetem kancellárja elmondta: az SZTE vezetősége a 2015-ös migrációs válság során ismerte fel, hogy a Dél-Alföldi Régió infektológia ellátási képességén javítani kell. Világossá vált, hogy a fertőző betegek ellátására egy külön klinika elengedhetetlen az itt élők biztonságának szempontjából. A beruházásnak köszönhetően a jövőben pandémiás helyzet esetén nem kell más részlegeket átalakítani, esetleg ideiglenesen elköltöztetni annak érdekében, hogy a betegeket a lehető legmagasabb színvonalon tudják ellátni.

Sáray Zoltán, a generálkivitelező KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy bár mindig hatalmas megtiszteltetés egészségügyi létesítményen dolgozni, azonban az idei évben, a járvány következtében sokkal erőteljesebben érezhető a feladattal együtt járó hatalmas felelősség. A KÉSZ Csoport tagvállalatai dolgoztak már több alkalommal kiemelt létesítményeken, köztük egészségügyi kötődésűeken is, de most minden korábbinál jobban érezhető, hogy mennyire fontos egy ilyen beruházást megfelelő minőségben, határidőre megvalósítani.

(forrás: Szegedi Tudományegyetem)

cimkék

hirdetés

Könyveink