hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Infarktusa volt, csak magára számíthatott

Maga kezelte saját infarktusát egy ápoló Ausztráliában, miután szakemberként egyedül dolgozott a munkahelyén, számol be az OTSZ.

Nyugat-Ausztrália egy távoli vidékén, Coral Bay-ben lévő egészségügyi intézményben egy 44 éves ápoló egyedüli szakemberként tartózkodott, amikor szívrohamot kapott, és kénytelen volt saját magát diagnosztizálni és kezelni, ha nem akart meghalni, ismerteti az esetet az OTSZ. A legközelebbi egészségügyi intézmény 150 km-re ,Perth nagyvárosa pedig több mint 1000 km-re van Coral Baytől. Nyugat-Ausztrália óriási terület, mintegy 2,5 millió km² (Európa területének - 10,18 millió km²-mintegy negyede), ahol a szétszórt lakosság egészségügyi ellátása egyébként sem könnyű feladat.

A férfi ápolónak erős mellkasi fájdalmai voltak, szédüléssel. Készített magáról egy EKG-t, mely komplett AV-blokkot, jobb Tawara-szár blokkot, az alsó elvezetésekben hiperakut T-hullámot jelzett, és az anterolaterális elvezetésekben reciprok ST szakasz depressziót mutatott. Az 50 perccel később készített EKG-n sinus tachycardia látszott 2 mm-es inferior ST-elevációval. Az ápoló a görbét e-mailen elküldte a 2012-ben megalakított Emergency Telehealth Sevice-be (ETS). Az ETS segítséget nyújt az izolált környezetben élő kisebb települések részére: egészségügyi szakembereket a korszerű kommunikációs technikák (internet, TV, stb.) segítségével lehet elérni.

Az ápoló saját magának kanült vezetett be a könyökvénába, majd aszpirint, clopidogrelt, szublinguális nitroglicerint, intravénás heparint és opiátokat alkalmazott. Tenecteplase-val indította a trombolízist, majd a defibrillátort helyezte fel, készült adrenalinnal, atropinnal, amiodaronnal.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés