hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Indulnak a felügyelők a közkonyhákra

Holnap letelik a türelmi idő, így az őszi hónapokban megkezdi az új menzarendelet alkalmazásának ellenőrzését az ÁNTSZ – jelentette be honlapján a tisztiorvosi szolgálat.

Az egészségesebb közétkeztetést szolgáló alapelveket az országos tisztifőorvos 2011-es ajánlása fektette le – emlékeztetnek  –, 2014-ben pedig megjelent a közétkeztetési rendelet. Ennek előírásait a most kezdődő tanévtől, szeptember 1-től már kötelező lesz alkalmazni. A konyhák túlnyomó többsége élt az átmeneti időszak adta lehetőséggel, és fokozatosan új ételeket vezetett be. A folyamat része volt az ún. „Mintamenza” program, melynek sikere bizonyítja, hogy a gyerekekkel az új ízek és az egészségesebb ételek megkedveltethetők.

A rendelet kötelező alkalmazásával együtt az ellenőrzések, mintavételezések is megkezdődnek az ősszel. A vizsgálatokat a járási hivatalok végzik népegészségügyi hatáskörükben eljárva. A tisztiorvosok, közegészségügyi felügyelők célja elsősorban nem a büntetés lesz, hanem az, hogy segítsék az előírások gyakorlati megvalósításában a konyhákat – olvasható az antsz.hu-n.

(forrás: ÁNTSZ)

cimkék

hirdetés

Könyveink