hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Immunválasz a parazita szolgálatában

A nemzetközi szaktekintélyeket publikáció utáni peer-review-ra felkérő Faculty of 1000 sejtbiológia-fakultása a 2010-es év legfontosabb cikkének választotta a Kaliforniai Egyetem mikrobiológusainak cikkét, amely szerint a Salmonella enterica Typhimurium szerotípusa a megtámadott szervezetet immunválaszra készteti, majd az immunválasz egy speciális elemét saját légzése, növekedése céljából kihasználja.

A cikkben, amely a Nature-ben jelent meg, az Andreas Bäumler által vezetett kutatócsoport beszámol arról, hogy a bélbaktériumok a kéntartalmú táplálékot lebontva toxikus hidrogénszulfidot állítanak elő, amit a bél epitélsejtjei továbbalakítanak tioszulfáttá.

Fertőzés esetén a Salmonella Typhimurium által beindított immunválasz reaktív oxigéngyököket hoz létre, amelyekkel a szervezet a patogént szeretné elpusztítani, azonban arra is jók, hogy a tioszulfátot oxidálják, továbbalakítsák tetrationáttá, amit a kórokozó sejt a bél oxigénszegény környezetében elektronakceptorként fel tud használni a légzési láncában.

A Faculty of 1000 szakértői különböző okokra hivtkozva méltatják a tanulmány érdemeit, és Samuel Miller, a Washingtoni Egyetem mikrobiológusa a Nature Hírek, vélemények rovatában (News & Views) boncolgatja a felfedezés – gyulladás a patogén növekedése érdekében – tanulságait.

A Salmonella Typhimurium egyébként ugyanaz a fajta, amelyet a szintetikus biológia – mint arról egy korábbi írásunkban beszámoltunk  – felhasznál az óriási szakítószilárdságú pókfonál előállítására.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink