hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Immunológiai előrejelzéssel a következő világjárvány ellen?

Lehetséges, hogy az egészségünket érintő tényezők alakulását figyelembe vevő jelentéseket böngészhetünk majd okoskészülékeinken, írja az InfoStart.

A MedicalXpress cikke arról számol be, hogy C. Jessica Metcalf, a Princeton Egyetem betegség-ökológusa más szakemberekkel és intézményekkel karöltve egy olyan szolgálatot álmodott meg, amelynek feladata többek között, hogy járványok kitörését jósolja meg. Az adatok szisztematikus és összegző feldolgozásán alapuló, globális immunológiai előrejelző-szolgálat a Föld lakosságának egészségét monitorozná, s talán azelőtt jelezhetné egy olyan patogén térnyerését, amilyen a SARS-CoV-2 is, hogy az pandémiát hozhatna létre.

"Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez a szolgálat létrejöhessen, mert őrültség lenne nem ezt tennünk", mondja Metcalf. A rendszer például jelezné, ha környékünkön náthás megbetegedések sora alakul ki, így ha gyermekünk úgy jön haza az iskolából, hogy orrfolyásra panaszkodik, nem kellene orvoshoz vinnünk, mert jó eséllyel tudjuk, hogy náthás. Elég akkor orvoshoz fordulni, ha betegségének alakulása más irányba mutat, nem kell feleslegesen várakoznunk, orvosi ellátást igénybe vennünk. Fertőző betegségek terjedésének követésére nagyon hasznos eszköz lehetne ez a szolgálat, amely békeidőben is sokat segíthet.

Természetesen egy ilyen hálózat működtetéséhez orvosok, kutatók, kormányok együttműködése szükséges, de megéri, mivel harmadik funkciójaként az emberiség kollektív immunrendszerét is felrajzolhatná egy ilyen rendszer. Ehhez persze rengeteg minta, azaz laborvizsgálat kell. A legalapvetőbb adatokat a vérvizsgálatok során nyert antitestekből kapná a szolgálat: az antitestek szervezetünk eddigi összes, vakcina vagy vírusfertőzés kapcsán patogénekkel folytatott csatájának krónikásai, egyben fokmérői annak, mennyire vagyunk ellenállóak a betegségekkel szemben, közli a lap.

(forrás: Infostart)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink