hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Immunizálás: van, akinek egyéni kezelésre van szüksége

Az emberek húsz százalékánál nem működnek az immunizálási sémák, nekik egyéni kezelés kell – mondta Rusvai Miklós a Magyar Hírlapnak.

Mivel egyetlen koronavírus elleni oltás sem ad életre szóló védettséget, így mindenképpen szükség van a harmadik vakcinára – mondta a Magyar Hírlap megkeresésére Rusvai Miklós virológus. A szakember kifejtette, az emberi szervezetben újak az ilyen fajta vírusok, de az állatokban gyakoriak.

Bennük sem adnak életre szóló védettséget a vakcinák, így 99 százalék annak a valószínűsége, hogy az emberekben sem fog ez másként történni, és az immunválasz egy idő után lecseng. A memóriasejtek megmaradnak, de a számuk fogyatkozik, ezért időnként fel kell frissíteni ezt a memóriát.

Rusvai Miklós nagyon várja, hogy Magyarországon engedélyezzék a harmadik oltás beadását, mint mondta, a kormányzati kommunikációban mintha már hallatszanának ennek a hangjai, és reméli, hogy eljut a döntéshozókhoz ez az igény. Szakmai, immunológiai szempontból az lenne a legelőnyösebb, ha a második oltás után minimum négy héttel, de maximum egy évvel lehetne beadni a harmadik oltást – tette hozzá.

Immunológiailag az mRNS vakcinák esetében a legkisebb annak a rizikója, hogy nem alkalmazhatók sorozatban, a Moderna és Pfizer esetében nincs ellenjavallata a többszöri használatnak – fűzte hozzá. A virológus kiemelte, hogy az inaktivált vakcináknál is érdemes váltani, főleg azokban az esetekben, amikor nem alakult ki megfelelő szintű immunválasz, akiknél azonban van ellenanyag, azoknál adhatják akár újra és újra a kínai Sinopharm oltóanyagát.

A szakember viszont felhívta a figyelmet arra, hogy ugyanúgy, ahogy a fogászati kezelés egyénre szabott, sajnos tudomásul kell venni, hogy a vakcinázásnak is egyénre szabottnak kellene lennie, az emberek nyolcvan százalékánál működnek az immunizálási sémák, de húsz százalékuknál nem, és az ő esetükben egyéni kezeléseket kéne alkalmazni.

(forrás: Magyar Hírlap)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés