2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Immunhiányos betegeknek már a negyedik oltást javasolják

Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) frissített iránymutatásai szerint bizonyos feltételekkel a közepes vagy súlyos immunhiányos betegek akár egy negyedik oltást is kaphatnának, írja a CNN nyomán a Népszava.

A Johns Hopkins Egyetem idén nyáron végzett tanulmánya kimutatta, hogy a beoltott immunhiányos emberek 485-ször nagyobb valószínűséggel kerülnek kórházba vagy halnak meg koronavírusban, mint azok, akik megkapták az oltást. A kutatások kimutatták, hogy az emlékeztető adag fokozta a vakcinára adott antitestválaszt bizonyos legyengült immunrendszerű embereknél. 

A CDC-nek jelenleg nincs hivatalos ajánlása a negyedik dózissal kapcsolatban. A mérsékelten vagy súlyosan legyengült immunrendszerű emberek közé tartoznak azok, akik aktív rákkezelés alatt állnak vérrák vagy daganatos megbetegedés miatt, előrehaladott vagy kezeletlen HIV-fertőzöttek, valamint azok, akik nagy dózisú kortikoszteroidot vagy más olyan gyógyszert szednek, amely elnyomhatja az immunrendszerüket.

A CDC azt ajánlja az érintetteknek, hogy még oltás ellenére is próbálják meg elkerülni a tömeget és a rosszul szellőző helyiségeket, valamint a beltéri nyilvános helyiségekben viseljenek maszkot, írja a CNN nyomán a Népszava.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink