hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Immun-thrombocytopeniás purpura terhességben

   Bevezetés
   Thrombocytopenia az összes terhesség 6–10%-ában jelentkezik. A jelenség hátterében számos ok állhat, amelyek egy része sajátosan a terhességgel függ össze, más okok pedig gyakrabban fordulnak elő terheseknél [1,2]. A thrombocytopenia terhes nőknél gyakran egyéb rendellenességekkel társultan jelenik meg (például hypertonia, microangiopathiás hemolitikus anaemia és emelkedett májenzimszintek), de önmagában is előfordulhat.
    Populációszintű vizsgálatok szerint a vérlemezkeszám normális terhességben is csökken (leginkább a harmadik trimeszterben), azonban a terhesek többségénél mindvégig a normális értékhatárokon belül marad [3,4]. A „fiziológiás” vérlemezkeszám- csökkenés a gesztációs thrombocytopenia leggyakoribb, és rendszerint enyhe formája. A jelenség a terhességet kísérő, járulékos tényezőnek tekinthető [1,5,6,7].
    Az alábbi összefoglalóban az Amerikai Hematológiai Társaság (American Society of Hematology [ASH]) szakértői bizottsága által 1996-ban [8], és a British Committee for Standards in Haematology (BCSH) General Haematology Task Force (Általános Hematológiai Munkabizottság) által 2003- ban közölt [9], a terhesség folyamán jelentkező immunthrombocytopenia (ITP) kezelésére vonatkozó ajánlásokat tekintjük át. Ismertetjük továbbá az irányelvek megjelenése óta közölt újabb eredményeket is.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Terry Gernsheimer és Keith R. McCrae
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 2,5 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés