2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Így változtak a dohányzási szokások a koronavírus-járvány időszakában

A Massachusettsi Általános Kórház kutatóinak felmérése szerint a dohányosok egy része többször gyújtott rá a járvány időszakában, de egyúttal többen a leszokás útjára is léptek.

Az életkor, bizonyos krónikus betegségek és az elhízás mellett a dohányzás is megnöveli a súlyos lefolyású koronavírus-fertőzés kockázatát. Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyászt, a Tüdőközpont orvosát a dohányzás és a COVID kapcsolatáról kérdeztük.

A stressz miatt nőtt a fogyasztás

A felmérés során 1024 felnőtt dohányzási és e-cigaretta fogyasztási szokásait figyelték meg 6 hónap alatt. A résztvevőket e-mailben vagy telefonon keresték meg, az így kitöltött kérdőívek összesítése alapján pedig kiderült, hogy a válaszadók egy része nem változtatott dohányzási szokásain, de voltak, akik csökkentették vagy épp növelték a napi elszívott cigaretta mennyiséget.

Photo by Mathew MacQuarrie on Unsplash
Photo by Mathew MacQuarrie on Unsplash

A dohányosok 44 százalékánál nem volt változás, de 33 százalék, a járvány időszakával járó fokozott stressz – egzisztenciális problémák, munkahely megszűnése vagy épp a fokozott munkahelyi terhelés – miatt még gyakrabban gyújtott rá. Az e-cigarettázók esetében 41 százalék nem jelzett változást, a résztvevők 23 százaléka viszont többet dohányzott.

Sokan a leszokás mellett döntöttek

A kutatásból az is kiderül, hogy a fertőzés súlyosabb lefolyásától tartva többen a leszokás mellett döntöttek. Ez az arány a dohányosok esetében 26 százalék, az e-cigarettázók körében pedig 41 százalék. A dohányzás elhagyása mellett döntők száma az Egyesült Királyságban különösen magas, a University Collage of London által végzett kutatás szerint 1 millióan tették le a cigarettát egy év alatt, és a leszokók fele a koronavírust jelölte meg indokként.

Hidvégi Edit elmondta, hogy a koronavírus-járvány kezdete óta egyre többet tudunk arról, hogy a dohányzás hogyan változtathatja meg a betegség lefolyását. Több kutatás is jelent meg a témával kapcsolatban, ám mindegyik ugyanarra az eredményre jutott. A Nicotine & Tobacco Research egy korábbi számában például 19 tudományos cikk eredményeit összegezték, s az eredmények alapján megállapították, hogy az igazoltan koronavírusos nemdohányzók 17,6 százalékban alakult ki kezelést igénylő betegség. A dohányosoknál 29,8 százalék volt ez az arány. A kutatók azonban kiemelték, hogy ez az eredmény minden bizonnyal nem a teljes képet mutatja, feltételezésük szerint a nem dohányzók körében még több lehet a nem súlyos eset, amiket emiatt nem is regisztrálnak. 

Az e-cigaretta is ronthat a tüneteken

Hidvégi Edit kiemelte, hogy különösen jó hír az e-cigarettázók körében is jelentős azok száma, akik a leszokás mellett döntenek. A korábban ártalmatlannak vélt füstölgésről ma már tudjuk, hogy károsítja a tüdő működését. A kutatások alapján az e-cigaretta használata olyan változásokat idézhet elő a tüdőben, amivel csökkentheti annak a természetes védekezőképességét. Ha pedig nem tud megfelelően fellépni a kórokozók ellen, akkor egy fertőzésnek nagyobb valószínűséggel lesz negatív hatása, jelentkezik szövődménye.

(forrás: Tüdőközpont)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés