hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Így terjed a petefészekrák: erővel tör utat magának

A Harvard orvoskarának egyik munkacsoportja, Joan Brugge, a sejtbiológia professzora vezetésével nemrég fényt derített arra, hogy miként terjed a petefészekrák. Eredményeiket a Cancer Discovery júliusi száma fogja közölni. Felfedezésük lényege, hogy a petefészekrák sejtjei nyers erővel törnek utat maguknak a szöveteken át, és így jutnak el más szervekbe is.

Most először sikerült kimutatni, hogy a petefészekrák terjedésében szerepet játszik a mechanikai erő” – mondta Brugge. „Bár ezek még csak előzetes eredmények, megteremtik az alapját annak, hogy új terápiákkal kezeljük a betegséget.

Az Egyesült Államokban az összes női rák 3 százalékát alkotják a petefészekrákok, és csak 2010-ben 14.000 nő halálát okozták.

A petefészek a hasüregben helyezkedik el, s ezt a hashártya veszi körül. Ennek legfelső rétege a mezotélium. A petefészekrák kifejlődése során ráksejtek csoportjai jutnak a hasüregbe és ott lebegnek, mindaddig, amíg a hashártyához nem jutnak. Ekkor hozzátapadnak a hashártyához, mintegy befúrják magukat a mezotéliumba, és átjutnak a hashártyán. Így tudják elérni a hasüregen kívüli szerveket is.

Amikor a kutatók egy laboratóriumban, Petri-csészében hozták össze a petefészekrák és a mezotélium sejtjeit, megfigyelhető volt, hogy a ráksejtek lyukat vájtak a mezoteliális rétegben, ugyanúgy, ahogy ezt a test belsejében teszik. Ezután gátolták a ráksejtek egyes molekuláris komponenseit, és ha nem jött létre lyukképződés, akkor ebből arra következtettek, hogy a gátolt molekula szerepet játszik a mechanikus folyamatban.

Három ilyen molekulát találtak: az integrint, a talint és és miozint. Mindhárom fehérjéről ismert, hogy szükség van rájuk és együttműködésükre a sejtmozgáshoz.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Harvard Medical School, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink