hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

„Így született kórusmű az új alkotmánynak az egészségügyre vonatkozó passzusából”

A Katona József Színház ma este mutatja be Róbert Júlia és Bodó Viktor Anamnesis című "kórtörténetét", olykor drámai, máskor kacagtató zenés abszurd ihletője a magyar egészségügy – írja a Népszava.

A lap egy próba után Róbert Júliát, az előadás társíróját és dramaturgját kérdezte az Anamnesis létrejöttéről.

„Bodó Viktor ötlete volt, hogy a magyar egészségügy helyzetéről készítsünk előadást” - mesélte a dramaturg. „A próbák alatt aztán a drámai helyzetek - például a halállal való szembesülés, vagy a kiszolgáltatottság - kerültek előtérbe. A három hónapos próbafolyamat alatt rendhagyó módszerekkel kísérleteztünk. Az elején nem volt megírt darab. Felhívást intéztünk a nézőkhöz, küldjenek igaz történeteket, amelyek orvosi oldalról, vagy a beteg szempontjából érdekesek. Hatvan nézőtől kaptunk nyolcvan történetet. Megkértünk minden színészt, hogy menjenek terepre, töltsenek el pár napot kórházban, mentősökkel, nővér, orvos mellett, annak megfelelően, kit milyen szakterület érdekel.”

Volt, aki a rohamkocsival ismerkedett, más egy tizenkét órás éjszakai ügyeletet csinált végig. Vajdai Vilmos, az előadás egyik szereplője a boncolást választotta, őt az izgatta. Az alkotók ötlete volt az is, hogy különböző orvosi szövegeket, rendeleteket zenésítsenek meg, így született például kórusmű az új alkotmánynak az egészségügyre vonatkozó passzusából, de szerepel a produkcióban egy halál dal is, amely biológiai szempontból értekezik a halálról. Született dal a hippokratészi eskü, illetve a szakmai minimum szövege alapján is.

Az előadás színlapjának végén megjegyzik: "az előadást kifejezetten rosszkedvű nézőinknek ajánljuk! Feküdj be te is!"

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink