hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Így áll most a hazai többlethalálozás

A járvány idején mérhető többlethalálozást nézve Magyarország az európai országok között a legrosszabb harmadban található – írja a Telex.

Ferenci Tamás biostatisztikus, az Óbudai Egyetem docensének számításait a Telex vette górcső alá, az adatok alapján azt írják, megdőlt az a kormányzati állítás, hogy csak a hivatalos magyar Covid-halálozási statisztikák túloznak, és más számítás szerint a középmezőnyben vagyunk. A három hullám ideje alatt 22 ezerrel többen haltak meg annál, mintha nem lett volna járvány Magyarországon. A legrosszabb Covid-halálozási adatok Bulgáriában és Csehországban mérhetők, miközben Dániában vagy Norvégiában nem, vagy csak alig emelkedett a mortalitás a járvány alatt.

A hivatalos hazai statisztikák szerint tavaly március óta 30 ezer magyar halt meg a koronavírussal összefüggésben. Közben vannak nálunk jóval nagyobb lélekszámú országok, amelyek ennél jóval kevesebb embert tartanak nyilván a koronavírus áldozataként. Ferenci Tamás olyan elemzést készített, ami megbízhatóbban mutatja és teszi összehasonlíthatóvá az egyes országokban a Covid idején megemelkedett halálozást. Akutatás adatai kutatói honlapján olvashatók.

A többlethalálozást nagyon leegyszerűsítve úgy kapjuk meg, ha megnézzük, hányan haltak volna meg az egyes országokban a járvány nélkül, és ehhez képest mennyi volt ténylegesen a halálesetek száma a járvány idején. Magyarország ebben a rangsorban sem áll jól. A koronavírus-járvány idején mérhető többlethalálozást nézve az európai országok között a legrosszabb harmadban vagyunk.

A Magyarországon nyilvántartott 30 ezer koronavírusos elhunyt között sokan lehettek olyanok, akiknek a halálát nem a Covid-19, hanem más alapbetegség (is) okozta. Sokan közülük valószínűleg a koronavírus-fertőzés nélkül is elhunytak volna rövid időn belül. A többlethalálozás részben kiszűri ezeket az eseteket, és jobban megmutatja, hány ember halála tudható be valóban a járványnak. Ferenci Tamás számításai szerint tavaly március óta 22 ezer emberrel többen haltak meg így Magyarországon.

Az európai összevetés azt mutatja, hogy végül nem bizonyult igaznak a járvány egészére az az április közepén sulykolt kormányzati magyarázat, amely szerint a többlethalálozásban a középmezőnyben vagyunk. (Ez az állítás csak a március 2. hetéig tartó időszakra vonatkozó KSH-adatokkal volt igaz, de akkor a harmadik hullám még éppen felívelő szakaszban volt.)

(forrás: Telex)
hirdetés

Könyveink