hirdetés
hirdetés
2019. február. 22., péntek - Gerzson.
hirdetés

Ígéretes kombináció

A tbc elleni harc legígéretesebb felfedezése az izoniacid 1952-es bevezetése óta az az új antibiotikum-kombináció, amelyet a napokban törzskönyvezett az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal – nyilatkozta William Jacobs mikrobiológus professzor (Einstein- Montefiore Center, Izrael). A meropenem és a klavulánsav együttes alkalmazása az eddigi vizsgálatok során 13 extrém mértékben gyógyszerrezisztens (XDR) és számos gyógyszerrezisztens (MDR) tbcbaktériumtörzs szaporodásának gátlására volt képes azon túl, hogy elpusztította a hagyományos szerekre reagáló tbc-törzseket is.
  Az XDR törzsek által okozott tuberkulózis gyógyulási aránya a világon ma mindössze 12–60 százalék. A kezelés során a betegeknek legalább négyféle gyógyszert kell szedniük, több mint hat hónapon keresztül. Az új gyógyszer-kombinációnak köszönhetően az eredményes gyógyulás érdekében a jövőben elegendő lesz két szert kapniuk – ez pedig jelentősen javíthatja a páciensek együttműködési készségét – véli John Blanchard, a Montefiore Egyetem biokémikus professzora. A további klinikai vizsgálatok a tervek szerint Koreában és Dél-Afrikában zajlanak majd.

Science

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink