hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Igazítanak cseppet a spanyol módszeren

Az Országgyűlés költségvetési bizottsága szerdai ülésén elfogadta az úgynevezett spanyol rendszer finomhangolásáról szóló javaslatot. Az idén augusztus elsején bevezetett többlet befizetési kötelezettséggel kapcsolatban korábban több kritikai észrevétel hangzott el.

Az úgynevezett spanyol modell alapján mindazon gyógyszerek esetében, amelyeket még 2006 előtt fogadtak be társadalombiztosítási támogatásba, s amelyeknek azóta sincs versenytársuk a piacon – vagyis árverseny segítségével nem törhető le az áruk – a tb által kifizetett támogatás 10 százalékát vissza kell fizetniük a gyártóknak. Az augusztus elsejével életbe lépett rendelet közel 600 készítményt érint. A gyártók azonban a jogszabály elfogadásának pillanatától kezdve kifogásolták a rendelet több pontját, ezeken igyekszik korrigálni az a módosító indítvány, amelyet szerdán terjesztettek be az Országgyűlés költségvetési bizottsága elé.

A kiigazítás értelmében azokat a készítményeket lehet azonosnak tekinteni - függetlenül azok gyártástechnológiájától vagy például hordozóanyagától - amelyek ATC kódja (amely a hatás kifejtésének helye, a terápiás és kémiai tulajdonságok alapján  csoportokra osztja a gyógyszereket – a szerk. megjegyzése) megegyezik. A biológiai gyógyszerek közül – amelyek területén egyébként nincs egyenértékűség – azt kell megegyezőnek tekinteni, amely hasonló a biológiai referencia gyógyszerhez. A befizetési kötelezettség alól az sem ad mentességet, ha egy adott termék egészségpénztári azonosítója (TTT kód) megváltozik.

A befizetést illetően fontos pontosítás, hogy annak a 2006 előtt befogadott, versenytárs nélkül piacon lévő készítménynek a változatai is befizetési kötelezettség alá esnek, amelyek például újabb, változatos kiszerelésük miatt kaptak ártámogatást.

A javaslat szerint mentesülnek viszont a spanyol befizetési kötelezettség alól azok a cégek, amelyek termékei mintegy „beérve” a fizetési kötelezettség hatálya alá – vagyis versenytárs nélkül már hat éve részesülnek ártámogatásban -, e küszöb átlépésekor hajlandók  a termelői árat legalább 10 százalékkal csökkenteni. Erre egyébként a MedicalOnline által megkérdezett szakértő szerint a nemzetközi árösszehasonlítás miatt vélhetően nem igen akad majd vállalkozó.

A javaslatból az is kiderül, hogy a gyártóktól most először behajtani kívánt úgynevezett sávos befizetésből – amelyet a gyógyszerkassza túllépésekor lehet kivetni – az érintett cégek levonhatják a spanyol módszer alapján befizetett összegeket, mint ahogy ez utóbbiból a támogatás-volumen szerződések révén kivetett kötelezettségeket.

Horváth Judit
a szerző cikkei

cimkék

hirdetés

Könyveink