hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Idős heroinistáknak nyitnak nyugdíjasotthonokat

Magyarország az Európai Unió kábítószerrel kevésbé fertőzött tagállamai közé tartozik - derül ki a EU kábítószerügyi központjának (EMCDDA) éves jelentéséből.

Mint az EMCDDA székhelyén, Lisszabonban bemutatott jelentésből kiderül, Magyarországon a 15-64 évesek "csupán" 8,5 százaléka él a legnépszerűbb drognak számító kannabisszal, miközben Franciaországban például a lakosság 41 százaléka marihuánafogyasztó. A kutatás szerint míg Nagy-Britanniában ezer ember közül nyolc használ valamilyen ópiumszármazékot, például heroint, addig Magyarországon 0,4-0,5 ez az érték. A kokainhasználatban, éllovas Spanyolországban a 15 és 64 év közötti lakosság 10,3 százaléka kokainfogyasztó, Magyarországon "csupán" a hasonló korúak 0,9 százaléka. Sokat elárul az is, hogy Magyarországon egymillió lakosra 4,6 drog által okozott halálozás jut, Észtországban ez az arány egymillió lakosra számítva 126.

Ugyanakkor Magyarországon komoly gondot okoz a szintetikus drogok intravénás fogyasztása - tartalmazza a jelentés.

Wolfgang Götz, az EMCDDA igazgatója a 2013-as adatok alapján készült jelentést ismertetve hangsúlyozta, hogy miközben az új pszichoaktív anyagok egyre súlyosabb kihívást jelentenek a unió számára, a heroin mindinkább visszaszorul, kereskedelme stagnál.  Eközben jelentősen emelkedett az ópiátok okozta egészségügyi problémák miatt kezelésre szorulók átlagéletkora, így például Hollandiában nyugdíjasotthonokat hoztak létre az idősebb kábítószer-használók kiszolgálására - mondta Götz.

Hangsúlyozta még, hogy a kutatások szerint Európában egyre eredményesebb az intravénás kábítószer-adagolással terjedő hepatitis C vírus okozta fertőzés megelőzése és kezelése, illetve stagnál a szerzett immunhiányos megbetegedéseket okozó HIV-fertőzések száma.
A jelentés szerint az európai népegészségügyi politika számára ma is kihívást jelentenek a halálos kimenetelű kábítószer-túladagolások és a kábítószerekkel összefüggő más halálesetek. A EU-ban 2013-ban, a becslések szerint legalább 6100 túladagolásos haláleset történt, főként a heroinhoz és más ópiumszármazékokhoz köthetően.

A dokumentum felhívja a figyelmet arra is, hogy az Európában leggyakrabban használt tiltott kábítószerek erőssége és tisztasága jelentősen nőtt, így a szerhasználók - tudatosan vagy akaratlanul - erősebb termékeket fogyaszthatnak.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink