hirdetés
hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Idén már kétezer orvos és szakdolgozó mondott fel

Az idei év első három hónapjában már kétezer orvos és szakdolgozó hagyta ott a munkáját, közülük sokan külföldre mentek dolgozni az alacsony magyarországi fizetések miatt.

A Népszabadság azt írja, évek óta annyi orvos megy külföldre, mint ahányan az orvosi egyetemeken végeznek. Az elmúlt évben több mint 1.100 orvos kérte ki a külföldi munkavállaláshoz szükséges engedélyt a hatóságoktól, közülük minden másodiknak még szakvizsgája sem volt.

Csiba Gábor, a miskolci megyei kórház főigazgatója szerint már nincs olyan napja, hogy két-három dolgozója, leggyakrabban nővérek, ne adnák be a felmondásukat.

Ma már talán nincs orvosi szakterület, amely ne volna hiányszakma Magyarországon. Míg korábban Romániából viszonylag sok orvos érkezett a magyar egészségügybe, addig ma már nekik is inkább Franciaország az úti céljuk.

A magyar egészségügyi dolgozók többsége az Egyesült Királyságban és Németországban vállal munkát.

Az orvosok nagy európai keresletének oka, hogy egy 2004-es uniós munkaidő direktíva miatt egy orvos sem dolgozhatna 60 óránál többet egy héten. Ezt a szabályt Nyugat-Európában betartják, ezért alakult ki ott nagy hiány. Az öregedő lakosságot azonban az ottani kormányok nem hagyhatták orvos nélkül, ezért megfizetik őket.

A nyugat-európai orvosok ugyanakkor Észak-Amerikába, vagy az arab emirátusokba vándorolnak, ahol még többet fizetnek a munkájukért.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés