hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Idegi implantátummal kezelnék a szerzett vakságot

A beültetett eszköz a szem helyett egy kamerával közvetíthetné a felhasználó agyába a vizuális információt, írja a GyártásTrend.

Amikor valaki világtalanná válik – vagyis nem így születik – az agyának látókérge általában sértetlen. A gond az, hogy ez a terület egyszersmind használhatatlan is, mivel nem kap információt a szemen keresztül. Egy különleges orvosi kísérlet keretében azonban egy új eszközzel sikerült hat megvakult ember látását részlegesen visszaállítani. Az Orion nevű találmány a szem megkerülésével egy kamerából közvetíti egyenesen az agyba a képeket.

Az Orion két fő elemből, egy agyimplantátumból és egy szemüvegből áll. Az implantátumban 60 elektróda fogadja a szemüvegre erősített kamera felől érkező információt. A két komponens közösen közvetíti a vizuális adatokat az agyba.

Forrás: 123rf

Az eszköz teszteléséhez a kutatók vak emberek agyába ültették az implantátumot, és egy fekete képernyő felé irányították a fejüket. Amikor a fejlesztők a kijelzőn véletlenszerű helyeken egy fehér négyzetet megjelenítettek, a teszt résztvevői legtöbbször meg tudták határozni, hogy hol bukkant fel a mértani alakzat.

A remények szerint az elektródák számának radikális növelésével is sokat lehet majd javítani az érzékelt kép részletességén, írja a lap.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink