2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Húszszor több embert ölhet meg a hőség

Ha az emberek nem alkalmazkodnak az emelkedő hőmérséklethez, a világ bizonyos részein 2080-ra drasztikuson megnőhet a hőhullámokkal összefüggő halálozások száma, írja a 24.hu.

Jelenleg az északi félteke több országát is pusztító hőhullámok sújtják, és nagyon valószínű, hogy a változó éghajlat miatt ezek a jövőben egyre gyakoribbak és súlyosabbak lesznek.

A PLOS Medicine-ben megjelent tanulmány szerint a trópusi és szubtrópusi régiókban ugorhat meg leginkább a hőhullámokkal összefüggő halálozások száma, majd Ausztrália, Európa és az Egyesült Államok következik a sorban. A szakemberek szerint az eredmények azt sugallják, hogy szigorúbb lépésekre lenne szükség az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében.

Az eredmények szerint a legszélsőségesebb forgatókönyv esetén az 1971 és 2020 közötti periódushoz képest 2000 százalékkal nőne meg a hőség okozta korai halálozások száma Kolumbiában 2031 és 2080 között. Ugyanezen forgatókönyv szerint a Fülöp-szigeteken 12-szeresére, Ausztráliában és az Egyesült Államokban ötszörösére, Nagy-Britanniában négyszeresére nőne a hőhullámok okozta többlethalálozások száma.

A számok ugyanakkor mérséklődtek, amikor a forgatókönyveket a 2015-ös párizsi klímacsúcson elfogadott megállapodáshoz igazították. A klímacsúcs résztvevői megállapodást fogadtak el annak érdekében, hogy a globális felmelegedés az iparosodás előtti értékhez képest jóval 2 Celsius-fok alatt maradjon, és megfogalmazták azt, hogy emellett „törekedni kell arra”, hogy a felmelegedés ne haladja meg az 1,5 Celsius-fokot, írja a lap.

 

(forrás: 24.hu)
hirdetés

Könyveink