2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Hugonnai, Jendrassik és Huzella elismerések

Az idei Hugonnai Vilma emlékérmet és jutalomdíjat dr. Tamási Lilla, a Jendrassik Ernő emlékérmet és jutalomdíjat dr. Tory Kálmán, a Huzella Tivadar emlékérmet és jutalomdíjat dr. Geiszt Miklós vehette át.

Az első magyar orvosnőről elnevezett Hugonnai Vilma emlékérem és jutalomdíjat az egyetem Szenátusa az esélyegyenlőség jegyében a fiatal női orvosok, oktatók, kutatók elismerésére alapította 2010-ben – mondta a díjat ismertetve dr. Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes. Bejelentette: a Szenátus idén dr. Tamás Lillának, a Pulmonológiai Klinika egyetemi tanárának ítélte oda az elismerést. Mint azt a laudációban kiemelte, Tamási Lilla az egyetemi diploma megszerzése óta a Pulmonológiai Klinikán dolgozik, jelenleg a klinika igazgatóhelyettese, részlegvezető egyetemi tanár, illetve a Légzésfunkciós laboratórium, az Onkológiai osztály és kúraszerű részleg, továbbá az országos kompetenciájú Terhes asztma és Súlyos asztma szakambulanciák vezetője.

A Jendrassik Ernő emlékérem és jutalomdíjat az egykori Egyetemi Tanács dr. Jendrassik Ernőről, az egyetem volt tanáráról, a kiváló magyar bel- és idegorvosról nevezte el – ismertette a következő díjat Ferdinandy Péter. Az önálló kutatásokon alapuló szaktudomány fejlődésének elősegítése érdekében létrehozott kitüntetést 53. alkalommal adják át, az idei díjazott dr. Tory Kálmán, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi docense. Tory Kálmán laudációjában a rektorhelyettes kitért arra, hogy már ötödéves korától a vesebeteg gyermekekkel foglalkozott. Négy évig nefrogenetikai kutatást végzett egy párizsi laborban, majd hazatérve a klinikán nephrogenetikai ambulanciát és labort hozott létre.

A szintén az egyetem egykori oktatójáról, a kiemelkedő magyar hisztológusról elnevezett Huzella Tivadar emlékéremmel 27. alkalommal jutalmazzák az elméleti orvostudomány, illetve orvosbiológia kiváló művelőjét – fogalmazott Ferdinandy Péter. Az elismerést idén dr. Geiszt Miklós, az Élettani Intézet egyetemi tanára nyerte el, akinek laudációjában a rektorhelyettes kitért arra is: már az egyetem alatt bekapcsolódott az Élettani Intézet munkájába tudományos diákkörösként, és itt helyezkedett el a végzést követően, majd egy külföldi tanulmányútját követően alapította meg laborját.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A teljes információ

(forrás: semmelweis.hu)
hirdetés

Könyveink