hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Hova tűnnek a gyermekkori élmények?

Míg egy négyéves akár másfél éves korából is képes emlékeket felidézni, a felnőttek többségének a legelső emléke három és fél éves kor körülről származik. Miért? – teszik fel a kérdést az [origo].

A legtöbb felnőttnek a legkorábbi emléke a három és fél éves kor körüli időszakból származik, amit csak a drámai élmények szoktak felülírni.  A jelenséget a pszichológia gyermekkori amnéziának nevezi. A kutatások szerint az amnézia fokozatosan alakul ki: míg egy 7-8 éves gyerek még képes 2-3 éves kor közötti eseményeket felidézni, a 10-11 évesek első emléke már jellemzően három éves kor utáni.

A gyermekkori amnéziára több magyarázat is született. A neurobiológiai megközelítés az agy hosszú távú memóriáért felelős területének, a hippokampusznak a lassú érésével magyarázza a jelenséget. Elképzelhető, hogy a korai emlékek is a hippokampuszba kerülnek, ám hiányzik az útvonal, amely segítségével eljuthatnánk hozzájuk. A legegyszerűbben ezt úgy képzelhetjük el, mintha lenne egy kisméretű szobánk, amely gyors ütemben óriási raktárrá növekszik, és a bővülés sebessége olyan nagy, hogy képtelenség az iramot tartani, nem tudunk mindent kategorizálni, a megfelelő dobozba tenni, így lesz egy csomó doboz, amelyekbe csak úgy be vannak ömlesztve a tárgyak, anélkül, hogy fogamunk lenne róla, hogy mik is vannak bennük.

Hároméves kor után a hippokampusz fejlődése lassul, és elménk már jobban tudja követni az emlékek tárolását, valamint az élmények előhívása is könnyebben megy.

A nyugati kultúrában egyébként 11 éves kor körül, keleten egy-két évvel később stabilizálódik a kora gyerekkori emlékezet: azaz, ami a gyereknek ebben a korban a legkorábbi emléke, az marad felnőttkorára is.

A kutatások azt is feltárták, hogy a legkorábbi emlékek kultúrafüggők. A nyugati ember első emléke korábbi, mint a keletieké, átlagosan hat hónappal. Ennek hátterében az eltérő nevelési stílus állhat, az, hogy egy nyugati anya többet beszél a gyerekhez, és jellemzően részletesebben, alaposabban oszt meg vele mindent – olvasható az origo.hu-n.

(forrás: [origo])
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink