hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Hőségben fokozott a cukorbetegek veszélyeztetettsége

A kánikula mindenkinek a szervezetét megterheli, de vannak, akik számára lényegesen nagyobb ez a kockázat. Ilyenek a cukorbetegek, akiknek a nagy meleg okozta gondokra fontos időben fölkészülni.

A forró nyári napok speciális veszélyt jelentenek a cukorbetegségben szenvedők számára, de a kockázat jó része megfelelő figyelemmel megelőzhető. Curtiss B. Cook, a világhírű Mayo Klinika professzora az Endocrine Today szaklap legújabb számában mind az orvosok, mint a betegek számára összefoglalta a megelőzés legfontosabb pontjait.
       A kiszáradás mindenki számára veszélyes, de a cukorbetegeknél már a kezdődő kiszáradás is hirtelen megzavarja a cukoranyagcserét. A vércukor értéke eltolódik, a keringő vértérfogat csökken, bizonyos inzulinkészítmények fölszívódása is zavart szenved. Ráadásul a vércukor értékének növekedése fokozza a kiszáradást, miközben sok cukorbeteg megvárja, amíg a szomjúság figyelmezteti a folyadékpótlásra.
       Cook professzor a cukorbetegekkel foglalkozó doktorokat is figyelmezteti, hogy a nyári idő beköszöntével emlékeztessék betegeiket a megelőző folyadékpótlásra, vagyis arra, hogy ilyenkor nem kell megvárni a szomjazást, hanem rendszeresen igyon a beteg, még mielőtt a kiszáradás első tünetei megjelennek.
    Figyelmeztetni kell a cukorbajban szenvedőket arra is, hogy a nyári hónapokban fizikai terhelésüket, például a sportolást a kora reggeli és esti napszakra időzítsék. Ahol megoldható, légkondicionált belső térben célszerű mozogni.
       Nyáron ajánlott a vércukorértéket is sűrűbben ellenőrizni. A hőségtől nem csak magunkat, de a gyógyszereket és a vércukor mérésére használt műszereket, eszközöket is védeni kell: ezeket ne hagyjuk az autóban, illetve hűtőedényben tároljuk, mert a nem megfelelően tartott eszközzel a mérés eredménye hamis lesz.

Dr. Matos Lajos
a szerző cikkei

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés