2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Horvátországban nem lesz kötelező a koronavírus elleni oltás

Koszovóban szeptember végére halasztották a tanév kezdetét. Ismét tüntettek a franciák a védettségi igazolás használata ellen. Nemzetközi kitekintés.

Több mint 120 ezren tüntettek szombaton Franciaország-szerte a koronavírus-járvány miatt bevezetett védettségi igazolás használata ellen, a fővárosból incidenseket is jelentettek a tüntetők és a rendőrök között.    Ez volt az egymást követő kilencedik hétvége, amikor a védettségi igazolás használatát szabadságjogi okokból ellenzőkön kívül védőoltást ellenzők, vírustagadók és radikális pártok hívei is utcára vonultak, jóllehet a részvétel hétről hétről csökken. A múlt héten 140 ezren, az azt megelőző szombaton 160 ezren, míg három hete még 175 ezren tüntettek, az előző hónapban pedig több mint 200 ezren.

A belügyminisztérium esti összesítése szerint 207 megmozdulás volt országszerte, Párizsban 19 ezren vonultak utcára, s közülük többen összecsaptak a rendfenntartó erőkkel, 96 rendbontót elő is állítottak. A fővároson kívül ismételten a déli nagyvárosokban tiltakoztak nagyobb számban, Nizzában 3500-an, Montpellier-ben háromezren, Toulonban, Bordeaux-ban, Toulouse-ban 2500-an, Marseille-ben 2200-an, de kétezren voltak az északi Lille-ben és a közép-franciaországi Lyonban is.

Az AFP francia hírügynökség tudósítása szerint a Hazafiak elnevezésű, parlamenten kívüli jobboldali párt által szervezett párizsi megmozduláson a résztvevők barbarizmusnak, a szegregációt és az apartheidet erősítő tényezőnek nevezték a védettségi igazolást. A tüntetők azt is üdvözölték, hogy pénteken mások élete veszélyeztetésének gyanújával eljárás indult Agnes Buzyn korábbi francia egészségügyi miniszter ellen a koronavírus-járvány franciaországi kezelése miatt folyó eljárás keretében.

A vírussal szembeni védettséget igazoló dokumentumot (oltási igazolás vagy 72 óránál nem régebbi negatív teszt) a jelenleg hatályos törvények szerint augusztus 9. óta és november 15-ig kötelező bemutatni a legalább ötven főt fogadó nyilvános helyeken, így a vendéglátóhelyeken, beleértve a teraszokat is, a vonatokon és a távolsági buszokon, a kórházakban, valamint a kulturális intézményekben, mozikban, színházakban, koncerttermekben. A kormány nem zárta ki, hogy november 15. után is használatban marad a dokumentum, amennyiben a vírus nem tűnik el az országból.

A járványügyi mutatók közben fokozatosan javulnak: a naponta feltárt új esetek száma az elmúlt héten 10 ezer alá csökkent, a kórházban ápolt fertőzöttek száma is 10 ezerre esett vissza, közülük 2100-an vannak súlyos állapotban. A 67 millió lakosú országban a teljes lakosság csaknem háromnegyede, a 12 éven felüliek 85 százaléka megkapta a koronavírus-elleni oltás első adagját, s 46 millió ember, a 12 éven felüliek 80 százaléka már a második dózist is felvette.

*

Senki számára nem fogják kötelezővé tenni a koronavírus elleni oltást, jelentette ki Andrej Plenkovic horvát kormányfő szombaton Zágrábban, hozzátéve, hogy bízik a horvát állampolgárok körültekintésében, bölcsességében és tájékozottságában. A kormányfő újságírói kérdésre válaszolt, miután Vili Beros egészségügyi miniszter és Davor Bozinovic belügyminiszter a napokban úgy nyilatkozott a sajtónak, hogy egyes területeken kötelezővé tehetik oltást, külön hangsúlyt fektetve az egészségügyre.

A kormányfő kiemelte: nem hiszi, hogy van még valaki az országban, aki ne tudná, hogy a vírus már 18 hónapja jelen van és több mint nyolcezer ember vesztette életét a Covid-19 szövődményeiben Horvátországban, valamint négymillió a világban. "Annak ellenére, hogy tovább nő a fertőzöttek száma, nem tervezünk szigorúbb korlátozásokat sem bevezetni", hangsúlyozta.

Az elmúlt 24 órában 1162 új esetet azonosítottak, így a járvány kezdete óta a SARS-CoV-2 koronavírussal fertőzöttek száma meghaladta a 383 ezret. A vírus okozta betegségben az elmúlt napon 14-en haltak meg, ezzel a járvány halálos áldozatainak száma 8427-re emelkedett. Kórházban 559 beteget ápolnak, 55-en vannak lélegeztetőgépen. A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 757 756-an kaptak védőoltást - a jogosultak 43,3, a felnőtt lakosság 52 százaléka -, közülük 1 647 073-an már a második adagot is felvették.

A szomszédos Szlovéniában szombatra 1085 új koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki az országban. A vírus okozta Covid-19 szövődményeiben az elmúlt napon három beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 274-en vannak kórházban, 62-en intenzív osztályon.

A valamivel több mint kétmillió lakosú Szlovéniában eddig 1 024 456-an kaptak védőoltást, közülük 935 064-en már a második adagot is. Ez az oltásra jogosult lakosság 49, illetve 44 százaléka. Szlovénia, Horvátországgal ellentétben, kötelezővé teszi az állami hivatalok alkalmazottai számára a védőoltás felvételét - erről Zdravko Pocivalsek gazdaságfejlesztési és technológiai miniszter tett bejelentést pénteken Ljubljanában.

A kormány szombati ülésén szigorított a járványügyi intézkedéseken is. Szeptember 15-től minden ágazatban - kivéve a sürgősségi ellátás területét -, mindenkinek rendelkeznie kell oltási vagy gyógyultsági igazolással, illetve negatív teszttel, ez egyaránt vonatkozik a szolgáltatókra és a szolgáltatások igénybevevőire. A kormány kötelezővé tette továbbá a maszk viselését zárt térben és szabad téren is, amennyiben nem tartható be az emberek közötti 1,5 méteres védőtávolság.

*

Koszovóban szeptember 27-én ülhetnek be leghamarabb az iskolapadba a diákok - döntött a pristinai kormány pénteken. A koszovói sajtó szombati beszámolója szerint az új korlátozások a nagyobb rendezvényekre is vonatkoznak, amelyeken a következő két hétben húsznál többen nem tartózkodhatnak. Hétfőtől pedig csak azok a 16 éven felüliek léphetnek be az ország területére, akiknek van oltási igazolásuk vagy negatív koronavírustesztjük.

A regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szerbiában szombatra 6089-cel 806 448-ra, Koszovóban 685-tel 155 995-re, Észak-Macedóniában 577-tel 182 462-re, Montenegróban 574-gyel 120 723-ra, Bosznia-Hercegovinában pedig 832-vel 219 612-re növekedett. A járvány halálos áldozatainak száma Szerbiában az utóbbi 24 órában 25-tel 7493-ra, Koszovóban harminccal 2758-ra, Észak-Macedóniában szintén harminccal 6215-re, Montenegróban héttel 1792-re, Bosznia-Hercegovinában pedig 19-cel 9955-re növekedett.

*

A világon 224 231 744 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint vasárnap reggeli adatai szerint. Egy nappal korábban 223 808 599 fertőzöttet tartottak nyilván.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink