hirdetés
hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Hormonnal csillapítható kedélyek

A stressz és az agresszió ördögi köre

Miért borulnak ki olyan könnyen és miért csillapodnak le nehezen az emberek? A választ ezúttal is a hormonokban kell keresnünk.

A hipotalamusz agresszióközpontjának stimulálása fokozott stresszhormon-termeléshez, a fokozott stresszhormon-termelés pedig agresszióhoz vezet – állapították meg magyar (MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet, Budapest) és holland (Gyógyszerkutató Központ, Leiden–Amsterdam) kutatók. Mindez arra utal, hogy a két folyamat között pozitív visszacsatolás áll fenn. Ez az ördögi kör tehát magyarázatul szolgálhat arra, miért alakul ki olyan könnyen agresszív viselkedés, és ha kialakult, miért nehéz megfékezni.

A kutatócsoport állatkísérletei során azt vizsgálta, növekszik-e a vérben az agyi agresszióközpont ingerlésével a stresszhormonok szintje, illetve, hogy magasabb stresszhormonszintek mellett agresszívabbak lesznek-e az állatok (Behavioral Neuroscience, 2004. október 3.) A kísérletek során a patkányokban elektromosan stimulálták a középagy érzelmek szabályozásáért felelős területében, a hipotalamuszban található agresszióközpontot. Az eredmény: az állatok vérében az egyébként csak stresszre termelődő kortikoszteron szintje hirtelen nőtt anélkül, hogy az állatokat bármiféle stressznek tették volna ki. A vizsgálat vezetője, Menno Kruk elmondta, hogy a stresszhormonok mozgósítják az energiaraktárakat, és így készítik fel a szervezetet a stresszre adott válaszra, a menekülésre vagy a harcra. Most azonban újabb hatásukra is fény derült: megkönnyítik az agy számára a harcot.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Vásárhelyi Barna
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés