hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Hordozható “kabátujj” limfödéma kezelésére

A kanadai Waterloo Egyetem kutatói a Biomicrofluidics folyóiratban megjelent cikkükben mutatták be azt a kabátujjhoz hasonló, hordozható eszközt, amely jóval kényelmesebbé teheti a limfödémában szenvedő betegek életét.

A nyirokrendszeri zavar különösen gyakran alakul ki emlőrákos kezelést követően, amikor a nyirokcsomók károsodnak, vagy sebészeti eltávolításukra kerül sor. Ennek következtében általában a karokban gyülemlik fel folyadék, amelynek eltávolítására jelenleg csak költséges, és a beteget helyhez kötő módszerek állnak rendelkezésre.

Az új eszköz működési elve, hogy a “kabátujjban” különböző átmérőjű és ellenállású csatornák találhatók, így az ujjban áramló folyadék eltérő ütemben tágítja-szűkíti a beépített ballonokat, azaz masszírozó hatást kelt. Ráadásul az eszközt tölthető akkumulátor látja el energiával, mellyel a beteg kényelmesen mozoghat, és a készülék ára sem több ezer, hanem csak néhány száz dollár.

A kutatók szerint az eszköz kiválóan használható lesz végtagprotézissel rendelkezőknél is, ahol a végtagcsonkra nehezedő egyenetlen nyomás kiegyenlítésére képes.

Forrás: Run Ze Gao et al, A novel air microfluidics-enabled soft robotic sleeve: Toward realizing innovative lymphedema treatment, Biomicrofluidics (2022).

Forrás: Adobe Stock
Forrás: Adobe Stock

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés