hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Hol gyógyul a brit páciens?

 Brit kutatók egy minden eddiginél részletesebb elemzés során kimutatták, hogy aktuális szükségleteik mellett számos egyéb tényező – elsősorban jövedelmi viszonyaik, képzettségük, foglalkozásuk és etnikai hovatartozásuk – befolyásolja, milyen mértékben részesednek a betegek a National Health Service (NHS) által biztosított egészségügyi szolgáltatásokból. A brit lakosság egészségi állapotáról évente készülő felmérések alapján azt tekintették át, hogy 1998–2000 között kik és milyen gyakorisággal vették igénybe a családorvosi, a járó-, a fekvőbeteg-, valamint az ambuláns intézeti ellátást. Eredményeiket a Social Science and     Medicine márciusi számában (2005;60:1251–1266) tették közzé.
 Nem meglepő, hogy az egészségügyi ellátás iránti igényt jelentősen befolyásolja az általános egészségi állapot. Az endokrin kórképekkel vagy anyagcserezavarokkal elsősorban a családorvost keresik fel a páciensek, jóvagy rosszindulatú daganatos betegségekkel viszont fekvőbeteg-ellátó intézményben kezeltetik magukat. Az életkor előrehaladtával természetesen mindkét nem képviselői gyakrabban fordulnak orvoshoz, az összefüggés azonban nem lineáris.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
BOKOR DÓRA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés