hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Hol a pénz a Fidesz igazságtalan ígéretére?

Ellenzékben még az egészségügy megmentését ígérő Fidesz az elmúlt másfél-két év brutális intézkedéssorozatával halálra ítéltette a gyógyellátást. A napokban bejelentett béremelés egyelőre csupán időhúzásra alkalmas és igazságtalan ígéret – vallja Garai István Levente szocialista politikus.

Érthető és jogos azoknak a háziorvosoknak a haragja, akik a becsapottság miatt érzett dühükben immár a sztrájkba lépéstől sem riadnának vissza. Jogos, hiszen korábbi háziorvosként, illetve jelenleg is gyakorló orvosként magam sem emlékszem rá, hogy amikor 2010 tavaszán a Fidesz az egészségügy megmentésével és az ágazati
dolgozók fizetésének jelentős emelésével kampányolt, az ígéretcsokor mellé odatette volna, hogy mindez a háziorvosokra, a védőnőkre, az otthonápolókra, az asszisztensekre, vagyis az alapellátó dolgozókra nem vonatkozik! – írja közleményében a háziorvos, belgyógyász, sportorvos szakorvos országgyűlési képviselő.

A Fidesz-kormány által minap bejelentett béremelés – mivel a költségvetési fedezetére továbbra sem sikerült ”rátalálni” –, Garai István Levente szerint továbbra is csak egy időhúzásra sem alkalmas ígéret. Ráadásul az eredeti fogadalmakhoz képest erősen legyengített, diszkriminatív és igazságtalan ígéret, így nem kérdés, hogy össze sem hasonlítható a szocialista kormány által 2002-ben végrehajtott ötven százalékos általános béremeléssel.

Kérdés viszont, hogy:
- van-e elképzelése a kormánynak az alapellátásban dolgozók bérrendezésére?
- ha van, mikor áll elő vele?
- ha nem, van-e elképzelése arról, mekkora feszültséget okozott az ágazatban, újabb tömeges elvándorlási hullámot gerjesztve ezzel akkor, amikor már ma is mintegy 170 háziorvosi praxis vár betöltésre szerte az országban?

Garai szerint a kormánynak mielőbb törvényi garanciát kell adnia a béremelésre, az Országgyűlésnek pedig vitanap keretében kell állást foglalnia egészségügy gondjainak megoldásáról, az egészségügyi szakdolgozók egységes bértarifa-rendszerének kidolgozásáról.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés