2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Hőgyes Endre Emlékérmet kapott dr. Sótonyi Péter

A Hőgyes Endre Emlékérmet idén dr. Sótonyi Péter rector emeritus vehette át kiemelkedő orvosszakmai életműve elismeréseként.

Az egészségügyi ágazatban adományozható egyik legfontosabb díj mellett az igazságügyi orvostan neves kutatója nemrégiben a Magyar Corvin-láncot is elnyerte, amely a magyar tudomány és művészet, valamint oktatás és művelődés fellendítésében szerzett kimagasló érdemek elismerésére szolgál, a kitüntetettek alkotják a Magyar Corvin-lánc Testületet.

A Nagyvárad téri Elméleti Tömb Dísztermében megtartott Hőgyes Endre Tudományos Emlékülésen dr. Mandl József az Egészségügyi Tudományos Tanács elnökeként köszöntette a résztvevőket. Szólt róla, hogy Hőgyes Endre a magyar medicina ikonikus alakjaként jó példa arra, hogy a nemzetközileg is elismert szakmai teljesítmény és a közéleti tevékenység összeegyeztethető egymással.

Dr. Sótonyi Pétert méltatva elmondta, sokrétű életművében a szakma iránti elkötelezettség a mai napig jelen van, az igazságügyi orvostan területén belül két kiemelt témakör köthető hozzá, a kardiopatológia, valamint a biológiai és nem biológiai nyomok kriminalisztikai bizonyításban hasznos megismerésére alkalmas kutatómódszerek kidolgozása. Összefoglalta a díjazott közéleti tevékenységét, kitért nemzetközi pályafutására és tudományos szakmai teljesítményére. Mint elmondta, a régió első etikai bizottsága, a Tudományos és Kutatásetikai Bizottság alapítója, valamint a Semmelweis Egyetem Doktori Tanácsának alapító elnöke volt, a Freiburgi Egyetem tiszteletbeli szenátoraként pedig ma is tesz az intézmény nemzetközi kapcsolataiért, elismertségéért. Sokszínű érdeklődését mutatja a zene és a rajzolás iránti tehetsége is – tette hozzá.

Hőgyes-emlékelőadásában Sótonyi Péter ismertette Hőgyes Endre életútját és tudományos munkásságát, kitérve pályatársaira, Balogh Kálmánra, Arányi Lajosra és Ajtai K. Sándorra is. Saját szakterülete, a kriminalisztika bemutatása során szólt a többi közt a pollenkutatásról az igazságügyi orvostanban, valamint a lövési sérülések járulékos tényezőinek morfológiai vizsgálatáról. A mesterei közt említette Harsányi Lászlót és Somogyi Endrét, és köszönetet nyilvánított a Semmelweis Egyetemnek, feleségének és családjának. Úgy érzem, hogy sikerült teljesítenem életem egyik legfontosabb célját azzal, hogy munkámmal vissza tudtam adni valamennyit az egyetemnek mindabból, amit kaptam – zárta gondolatait.

A Hőgyes Endre Emlékérmet Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár adta át Sótonyi Péternek.

A Sótonyi Péterrel készült interjút az egyetem honlapja közli.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
hirdetés

Könyveink