hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Hogyan védhető ki a terápiarezisztencia?

Szakács Gergely, az MTA Lendület-ösztöndíjas kutatója azt tanulmányozza, hogy mitől alakul ki rezisztencia a tumorsejtekben, közli az InfoRádió.

Általános kórházi tapasztalat, hogy kemoterápiás szerek, gyógyszerek kezdetben hatékonynak mutatkoznak, de gyakran előfordul, hogy a rák visszatér és a betegség már nem reagál a gyógyszerekre, azaz a rákos sejtek rezisztenssé válnak – mondta az InfoRádiónak Magyar Tudományos Akadéma Lendület-ösztöndíjas kutatója. A kutatás módszertanáról Szakács Gergely elmondta, úgy próbálják modellezni a terápiarezisztencia-jelenséget, hogy rákos sejteket tenyésztenek, amelyekhez egyre nagyobb koncentrációban adják a kemoterápiás szereket.

A laboratóriumi "miniszelekció" során a kutatócsoport megpróbálja ellesni a rákos sejtek „trükkjeit”, ahogy a különböző kemoterápiás szerek ellen védekeznek. A kutatók azt próbálják megérteni, hogy a túlélő sejtek hogyan tudják kivédeni a terápia hatását.

A kutatócsoport által kifejlesztett gátlósejteket olyan betegeknek érdemes adni, akiknek a tumorsejtjei éppen azokkal a rezisztencia-mechanizmusokkal védekeznek. A megelőzés azonban nem feltétlenül személyre szabott, mert ha sikerülne a rezisztencia megjelenését kitolni vagy akár meg is előzni, akkor lehetne általános protokollt javasolni – hangsúlyozta Szakács Gergely.

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés