hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Tudomány

Hogyan válhat az egészséges táplálkozás betegséggé?

Kevesen tudják, hogy az egészséges táplálkozás iránti szenvedély is súlyos étkezési rendellenességhez vezethet.

Azok, akik komplett ételcsoportokat nem hajlandóak enni, vagy túlságosan is aggódnak az élelmiszerek „tisztasága” miatt, mentális és fizikai egészségüket veszélyeztetik – állítják brit kutatók, akik szerint ma már nemcsak az anorexia és a bulímia a legelterjedtebb és legismertebb táplálkozási zavar.

Létezik az úgynevezett orthorexia nervosa is – azok tartoznak ebbe a csoportba, akik betegesen törekednek arra, hogy mindig helyesen táplálkozzanak és a „legtisztább” élelmiszereket vegyék magukhoz.

A betegesen egészségesek általában 30 évesnél idősebbek, tanultak és középosztálybeliek – írja a Daily Mail. Amíg az anorexiások az elfogyasztott étel mennyiségére figyelnek, addig az orthorexiában szenvedők az étel minőségére koncentrálnak.

Egyéne válogatja, hogy melyik ételt vagy ételcsoportot választják, de a legtöbbjüket az a kényszer hajtja, hogy csak és kizárólag az általuk legegészségesebbnek tartott élelmiszert egyék. Így száműzhetik az étrendjükből a cukrot, a sót, a koffeint, az alkoholt, a gabonát, a glutént, az élesztőt, a szóját és a tejterméket, de tiltólistára kerülhetnek a növényvédőszerekkel vagy mesterséges anyagokkal feldúsított ételek is. Bizonyos esetekben a betegségben szenvedő csak egyféle színű ételeket hajlandó megenni.

Órákon át képesek böngészni a legújabb kutatásokat, a boltok kínálatait, és hosszú menüket állítanak maguknak össze.

Bár ezek csupán furcsa szokásoknak tűnnek, valójában komoly egészségügyi következményei lehetnek, a komplett ételcsoportok mellőzése ugyanis rosszul tápláltsághoz vezethet.

InfoRádió

cimkék

Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink