hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Hogyan vágott elénk Ausztria?

A Zalai Hírlap onkológiai sorozatának aktuális része a daganatok kialakulásával foglalkozik.

A daganatok kialakulásának fő okait ma másként ítéli meg a tudomány, mint fél évszázaddal ezelőtt – emlékeztet a lap. 1964-ben a WHO még azt hirdette, hogy a gyakori daganatok 90 százalékáért a fizikai, kémiai,biológiai környezet hatásai és az ipari folyamatok tehetők felelőssé. Ha ezek a károsító külső tényezők nem állnak fenn, a daganat megelőzhető. Újabban azonban a személyes környezet és az életmód kapott nagyobb hangsúlyt a hajlamosító tényezők között.

- Különösen tanulságos összevetni, miként alakult a daganatos halálozás Ausztriában és Magyarországon – idézik dr. Máhr Károlyt, a Zala Megyei Kórház onkológiájának főorvosát. - Ma már szinte hihetetlen, de 1970-ben még nálunk voltak kedvezőbbek az adatok. A döbbenetes tendencia magyarázatát a kutató (Döbrőssy Lajos egyetemi onkológia tankönyv 2011) abban a tényben látja, hogy Ausztria és Magyarország a barikád két oldalára került. A hatások persze csak évtizedekkel később jelentek meg a megbetegedési mutatókban, bizonyítva, hogy az egyén életmódját nagyban befolyásolja a társadalmi-gazdasági-kulturális környezet.

Hiába voltunk mi a legvidámabb barakk, a gazdaság és a társadalom erőszakos átalakítása magával hozta az egészség elértéktelenedését. A torz közállapotok miatti rossz közérzet javítására a pillanatnyi örömszerzés (dohányzás, alkoholfogyasztás) vált bevett módszerré. Tehát nem maga a stressz, hanem a stresszoldás módja vezetett el a népesség mai, katasztrofális egészségi állapotához – olvasható a Zalai Hírlapban.

(forrás: Zalai Hírlap)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink