hirdetés
hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Hogyan működik egy idegsejt?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világ fejlett részén az agy betegségei felelősek a teljes betegségteher mintegy harmadáért, emlékeztet a hirado.hu.

Az agykutatás hetének nemzetközi szinten az a jelentősége, hogy a témát valóban közel vigye az emberekhez, tényleg megismertesse velük, mi is az, hogy agykutatás – mondta a közmédia műsorában Madarász Emília professzor, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Kísérleti Orvostudományi Intézetének munkatársa. A kérdések megválaszolásához sokszor egereken „keresztül” vezet az út. És a motiméteren, ami a rágcsálók mozgását méri sok-sok érzékelőjével.

A feladat még egy apró rágcsáló számára is egyszerű, ám ha arról az oldalról közelítjük meg a dolgot, hogy mi játszódhat le az agyában, miközben bevésődik, majd előjön az emlék és az a mozdulatok szintjén megjelenik, akkor már egy cseppet sem helytálló az egyszerű jelző.

Hogyan működik egy idegsejt? Mind a mai napig nem teljesen világos. Milyen gyógyszerekkel, hatóanyagokkal befolyásolható? Mind a mai napig nem tudjuk. Hogy fejlődnek az idegsejtek? Mit csinálnak az idegi őssejtek? Mindenki beszél róla, igazándiból nagyon sok kutatni való van” – foglalta össze az agykutatás főbb kérdéseit a professzor asszony.

További részletek videóval

(forrás: hirado.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés