hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Hogyan lesz stabil a fogimplantátum?

Ma már rutinszerűen növesztenek csontokat a szájüregben, hogy stabil környezetet teremtsenek a fogimplantátumoknak, de az továbbra is vitatéma, hogy előbb csontot kell növeszteni, majd az implantátum segítségével megteremteni a további csontnövekedés lehetőségét, vagy előbb behelyezni az implantátumot, és hagyni, hogy a csont köré nőjön – idézi a Medipress hírét a hvg.hu.

Zvi Artzi professzor, a Tel-aviv-i Egyetem Maurice és Gabriela Goldschleger Fogászati Iskolájának kutatója új tanulmányának eredményeire hivatkozva úgy véli, hogy a kétlépcsős módszer, tehát a fognövesztést követő fogimplantátum behelyezése, majd a további csontnövesztés hatékonyabb és tartósabb alternatívát jelent, mint az egyszeri fogimplantátum alkalmazása. Ennek ellenére ma a fogorvosok túlnyomó többsége az egylépcsős módszert alkalmazza, hogy megkímélje a pácienseket a további műtéti beavatkozásoktól.

A fogbeültetés sikere szinte mindig a fogászati implantátumok anyaga, a titán biokompatibilitásán múlik. Mind az állati és az emberi szövetek általában könnyen befogadják a titánból készült implantátumokat, és a szövetek elkezdenek köré nőni, de sok esetben a csont mennyisége is meghatározó a beültetés sikeressége szempontjából.

Artzi professzor fontosnak tartja megjegyezni, hogy minden eset más és más, mivel például a fogászati szakértőknek figyelembe kell venniük a már meglévő csontszöveteket is, amelyek jelentős mértékben határozhatják meg az implantátum stabilitását – idézi a Medipress hírét a hvg.hu. További részletek a Journal of Clinical Periodontology című fogászati szakfolyóirat legutóbbi számában.

(forrás: Medipress / hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés