hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Hogyan kell kommunikálni a kómás beteggel?

"Nincsenek fájdalmaim", fordította le az MRI által rögzített agyhullámokat a kanadai Western Ontario egyetem kutatócsoportjának rendszere, egy 12 éve kómaszerű állapotban levő beteg üzenetét közvetítve, írja az Index.

A 39 éves Scott Routley 12 éve szenvedett autóbalesetet, és ebben olyan agysérülést, ami miatt az elmúlt évtizedet vegetatív állapotban töltötte. Ez az első eset, hogy egy agysérülése miatt a kommunikációra képtelen páciens információt képes adni a saját állapotáról. A kanadai kutatócsoport szerint eredményük óriási áttörést jelenthet a kómában fekvő betegek kezelésében.

Az orvosok szerint Routley, aki 12 éve nem mozdult meg, vagy adta jelét akaratlagos cselekedetnek, az MRI-n kimutatható módon olyan agyhullámokat produkál, amelyek szerint részlegesen tudatánál van, tudja kicsoda, hol van és mi történt vele.

A kísérletben egy másik pácienssel szintén sikerült felvenni a kapcsolatot az MRI segítségével. A Steven Grahammel folytatott kommunikáció azt is bizonyította, hogy a kómában vagy vegetatív állapotban levő betegek nem csak az agysérülés előtti emlékeket őrzik meg, illetve a pillanatnyi állapotukról tudnak információt adni, de emlékeznek arra is, ami a kóma alatt történik velük, illetve a környezetükben – írja az Index.

(forrás: Index)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés