hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Hogyan alszanak a magyarok 2022-ben?

A kívánatos 8 óra helyett 7-7,5 órára csökkent a napi átlag alvásidő a magyarok körében – derült ki a Magyar Alvás Szövetség felméréséből.

Az elmúlt évek globális történései következtében az alvatlansági mutatók jelentősen romlottak. Egy norvég egészségügyi csoport érdekes statisztikai módszerrel vizsgálta az országok alvási mutatóit. Kulcsszó kereső segítségével rákerestek a "nem tudok aludni" kifejezésre, hogy meghatározzák a keresési arányt. Az emberek Japánban kerestek a legtöbbet a kifejezésre; Norvégiában volt a legmagasabb a "melatonin" keresési arány; Japánban, Tajvanon és Svédországban küzdenek legnagyobb nehézségekkel az alvatlansággal. Magyarországon is rosszabbodott az emberek alváshelyzete.

A Magyar Alvás Szövetség és a Szinapszis egészségkutató közös országos felmérése – amelynek eredményeit nemzetközi alvás konferencián hoztak nyilvánosságra a Magyar Tudományos Akadémián  is ezt támasztotta alá, nevezetesen: a 2021.évhez viszonyítva kiemelkedő a nők és az idősek alvás állapotának a romlása; a kívánatos 8 óra helyett 7-7,5 órára csökkent a napi átlag alvásidő; valamint nagyobb figyelmet kell fordítanunk a fiatal felnőttek, a 13-18 évesek megfelelő alvására is.

Az alvásnak az új globális hatások és a megváltozó életmód miatt jóval fontosabb szerepe van az egészségünk megőrzésében és erősítésében, mint korábban bármikor – hangsúlyozta a G. Németh György, a Magyar Alvás Szövetség elnöke , ennek érdekében széles körű társadalmi, egészségügyi összefogást és együttműködést szorgalmaz a szövetség, összehangolva a nemzetközi szakmai szervezetekkel.

(forrás: Országos Sajtószolgálat, Magyar Alvás Szövetség)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés