hirdetés
hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Interjú Musza Istvánnal, a SAS üzleti analitika szállító cég vezetôjével

Hogy lesz az adatból információ?

A kórházak, szakrendelők állami irányítása, a centralizáció remek lehetőség arra, hogy az ágazat vezetői új eszközöket vessenek be, javítsanak meglévő adataik elérhetőségén, könnyebben, gyorsabban, szélesebb körben hozzáférhessenek adataikhoz úgy és olyan formában, ahogy az a rövid és hosszú távú tervezéshez elengedhetetlenül fontos. Az egyik vezető informatikai vállalat, a SAS Institute cégvezetőjét, Musza Istvánt az üzleti analitikában rejlő lehetőségekről faggattuk.

Tíz évvel ezelőtt még álmodni sem lehetett volna olyan riportoló és elemzőeszközökről amelyek ma rendelkezésre állnak, sem arról hogy az exponenciálisan növekvő adatmennyiség párosulva a nagyon gyors adatfeldolgozási teljesítménnyel az élet számos területén meg fogja változtatni az üzleti, szakmai folyamatokat – állítja Musza István, a SAS Institute cégvezetője.

Musza István

A Medical Tribune legfrisebb számában megjelent interjújában többek között arról  beszél, hogy a BIG DATA jelenség az elkövetkező néhány, akár tíz évben is meghatározóvá válik,hiszen az időszerű és pontos döntéshozatalhoz a rendkívüli méretű adatokat is szükséges kezelni. Egy példa lehet az egészségügy területéről az

Adat-mérhetőség-technológia
Üzleti analitikáról, adatfeldolgozásról októberi konferenciánkon hallgathatnak előadásokat: Költséghatékonyság a gyógyszer-és egészségiparban 2.

lehet, hogy a betegség megjelenésekor standard gyógymódok alkalmazására kerül sor, míg az új modellben személyre szabott gyógymódokkal megelőzik és gyógyítják a betegséget. Hogyan ? A beteg teljes genetikai felépítésének elemzésével és egyénre szabott wellness, megelőzési és gyógyító terápia-tervvel – és ezt alátámasztó temérdek adat elemzésével.

A megfelelő analitika nem csupán a teljesítmény növelésében, de a költségcsökkentésben, sőt, az egészségügyi innovációban is segíthet. A világ egyik vezető orvosi egyeteme, a svédországi Karolinska Intézet, arra kereste a választ, hogy bizonyos gyógyszerek használatában mutatkozó nagymértékű növekedés összefügg-e a betegek állapotának hasonló arányú javulásával. A SAS BI Server megoldását alkalmazva az intézet egy online rendszer kialakításával tette lehetővé, hogy a krónikus reumatológiai betegségekkel küzdő páciensek rögzíthessék saját tapasztalataikat, illetve hogy a számukra leginkább megfelelő, testreszabott ellátásban részesülhessenek. A betegek és az orvosok különböző kezeléseket és életmód-tényezőket tesztelve juthatnak el a legjobb gyógymód-kombinációhoz. 

Az üzleti analitikával foglalkozó cégek a kormányváltás után az államigazgatás irányába is erôteljesebb lépéseket tettek, az irányváltást nem is annyira a  kormány, hanem inkább a  struktúraváltáshoz köthetôk. Számukra az ágazaton belül a  centralizáció teszi „érdekessé” a  piacot; azok a  megoldások, amelyeket ajánlanak, egy ilyen jellegű irányításban használhatók kiváló eredménnyel. A  különbözô rendszerekben tárolt adatok integrálásával egységes irányítási rendszert lehet kialakítani a  kórházak számára. A  különféle tárházakban gyûjtött adatokat integrálni lehetne, ami a  döntéshozatalt sokkal hatékonyabbá tehetné.
 
A  központi irányítás miatt az egységes irányítási elvekhez kapcsolódóan lehetne egy egységes informatikai mutatószámrendszert alkotni, illetve egy vezetôi információs rendszert is ki lehetne alakítani. Ezzel a  pénzügyi területhez hasonló benchmarkokat lehet fölállítani, látni lehetne, hogy az egyes intézmények, egyes osztályok milyen költségekkel mûködnek, ezt viszsza lehet mérni akár betegségcsoportonként is, vagy a  gyógyítás folyamatára vetítve. Így az intézmények teljesítményei összehasonlíthatóvá válnának, kiderülhetne, hogy megfelelnek vagy jobbak-e az elvárt szintnél, vagy esetleg elmaradnak attól. Analitikával, tehát különbözô szakmai elemzések felhasználásával az eltérések okai is kideríthetôk, „láthatóvá” válnak, mik azok a  tényezôk, amik befolyásolják, hogy egyesek eltérnek egy adott szabálytól.
 
(Az interjút a Medical Tribune augusztusi számában olvashatják el.)


Tinnyei Mária
a szerző cikkei

(forrás: Medical Tribune)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés