hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Hivatásunk éjszakája az Uzsokiban

Óriási hittel kísérlik meg meggyőzni a következő generációkat arról, hogy érdemes az egészségügy mellett elköteleződni. A Magyar Idők beszámolója.

Az Uzsoki kórház egészen egyedülálló rendezvényét, a Hivatásunk éjszakáját kiötlő és kevés szabadidejüket erre áldozó nővérek, asszisztensek pedig hihetetlenül pozitívak. Ahogyan a gyerekeknek magyaráznak, kérdéseikre válaszolnak, ahogyan megmutatják nekik, milyen egy sebészeti osztály, egy műtő, elmagyarázzák, hogyan működik egy CT vagy egy endoszkóp, annak alapján semmi kétségünk nem lehet afelől: a szakma elkötelezett művelői ők, olyanok, akiket minden betegnek csak kívánni lehet: szavaikból, gesztusaikból, de még a jelenlétükből is mély emberség árad. A szakmájukat pedig nemcsak szeretik, de egyenesen rajonganak érte. Ez a hivatásuk – olvasható a Magyar Idők beszámolójában.

Ők mindannyian óriási hittel és a maguk szerény eszközeivel kísérlik meg a csaknem lehetetlent: meggyőzni a következő generációkat arról, hogy érdemes az egészségügy mellett elköteleződni. Van olyan gyerek, akit nem is nagyon kell – mert, mint mondta, szeretne a betegeken segíteni, és érdekli az ember működése –, de van, aki nem titkolja, riasztó számára „az egész”, még az ambubabákon bemutatott újraélesztés is.

Több gyerek is van, akit az itt látottak-hallottak megerősítenek a szándékaiban, ám ez jellem­zően nem az, hogy ápoló, hanem, hogy orvos legyen. Szerencsére akad, aki – bevallottan inkább családi min­tára, esetleg némi unszo­lásra – asszisztens, nővér szeretne lenni, ugyanakkor az egészségügyi pályára készülők közül bizony sokan nem titkolják, megriasztotta őket, hogy ennyit kell tanulni.

Pedig tényleg nagyon kell az utánpótlás, ma már az ápolóhiány súlyosabb probléma az egészségügyben, mint az, hogy nincs elegendő orvos. Ezért is igyekeznek az uzsokis ápolók többféle munkakört bemutatni a diákoknak még a felvételi vizsgák előtt, hogy aki bizonytalan, nem tudja, mit válasszon, hátha meg lehet őt nyerni az egészségügynek.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink