2024. április. 19., péntek - Emma.

Hiteles információkat várnának a magyarok a kormánytól

A magyar lakosság az egyik leginkább oltásellenes az egész EU-ban és hiteles információkra várna a környezetétől, illetve a hatóságoktól, de közben az emberek kétharmada nem tekinti transzparensnek a hatóságok kommunikációját a vakcinák ügyében – derül ki a Portfolio szerint az Európai Bizottság által megrendelt, most közzétett oltási közvélemény-kutatásából.

Az EU megbízásából december 10-19 között online elvégzett uniós közvélemény-kutatásnak a minap tették közzé az eredményeit látványos ábrák segítségével, amelyek közül az első rögtön rámutat arra, hogy a magyar lakosság az egyik leginkább oltásellenes az összes tagállam között. A magyaroknak ugyanis csak 12%-a oltatná be magát olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehet és további 19% válaszolta azt, hogy valamikor 2021 során megtenné ezt. Ne feledjük: még az uniós oltási kampány kezdete előtt jártunk az uniós adatfelvétel idején, hiszen az december 27-én indult el, de mégis szembeötlő, hogy a magyarok 32%-a azt válaszolta akkor: soha nem oltatná be magát, ami az egyik legmagasabb arány volt az egész EU-ban (a bolgárok 34%-a, a szlovének 33%-a, a szlovákok 32%-a válaszolta ugyanezt, a horvátok és csehek 31-31%-a is így vélekedett). Ez egyébként arra vall, hogy a kelet-közép-európai régióban fokozott az oltásellenesség, míg a nyugati és déli részeken sokkal elfogadóbban állnak a vakcinák kérdéséhez.

A felmérésben a legtöbben azt mondták, hogy akkor oltatnák be magukat, ha néhány ember a környezetükben már ezt előttük megteszi és kiderül, hogy működik a dolog és nincsenek mellékhatások. A második legtöbben pedig azt mondták: akkor oltatnák be magukat, ha teljeskörű transzparencia lesz az oltás kifejlesztése, tesztelése és engedélyezése körül. Nagyon érdekes, hogy az egész EU-ban csak Magyarország kapcsán rajzolták máshogy a grafikont, ami azt jelzi, hogy e két válaszlehetőség egyikét is csak összesen 37% jelölte meg, ami szintén nagy pesszimizmusra utal az oltás terén. Nálunk a legkisebb azok aránya (kb. 17%), akik annak hatására oltanák be magukat, hogy a környezetükben egyre többen megteszik ezt mellékhatások nélkül és azok aránya is alacsony (kb. 20%), akik a teljeskörű transzparenciát, mint alapvető elvárást megjelölték az oltás kapcsán.

A fentiek mellett abban is kilóg a magyar lakosság, hogy nálunk az egyik legalacsonyabb (17+38%) azok aránya, akik szerint az EU kulcsfontosságú szerepet játszik a vakcinákhoz való hozzájutásban, noha ez tényleg így van, hiszen a közös vakcinabeszerzés teszi lehetővé, hogy egyenlő időbeli feltételek és méltányos árak mellett jusson minden tagállam a vakcinához. Így nem egymás kárára alakul ki vakcinaverseny, hanem az idő az egyetlen versenytényező és közben mindenki lakosságarányosan ugyanannyi vakcinát kap az elérhető volumenből. Az, hogy eközben mégis az egyik legalacsonyabb az EU szerepét elismerők aránya, összefügghet azzal, hogy a magyar kormány hónapok óta lebegteti a kínai, orosz és izraeli vakcinabeszerzés lehetőségét (vészhelyzeti engedélyezésükre lenne lehetőség itthon is, de más tagállamban nem lehetne forgalmazni és csak azokkal a gyártókkal lehet külön tárgyalni és szerződni, akikkel az Európai Bizottság még nem kötött előzetes szerződéseket).

A fenti lebegtető kommunikációnak is szerepe lehet abban, hogy a magyar lakosságon belül az egyik legmagasabb azok aránya (71%), akik szerint nem kommunikál transzparensen a kormány, illetve a hatóságok a vakcinák ügyében.

További részletek a Portfolion.

(forrás: Portfolio)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés