hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Hipertóniások szemfenékvizsgálata

Nem alapozhatunk a fundusra

Van-e jelentősége a hipertóniások rendszeres szemfenékvizsgálatának? A szakértők egy része szerint az érvényes nemzetközi ajánlások ellenére sincs.

A Joint National Committee és a European Society of Hypertension legújabb ajánlásai között szerepel a hipertóniás betegek rendszeres szemfenékvizsgálata, ennek gyakorlati jelentőségét azonban számos szakember megkérdőjelezi. A kételyek eloszlatása érdekében holland kutatók a Medline, az Embase és a Cochrane Library adatbázisának felhasználásával áttekintették a hipertónia és a retinopátia összefüggéseiről 1990 óta publikált eredményeket (BMJ, 2005;331:73). Az elemzésbe kizárólag olyan tanulmányokat vontak be, amelyek során a retináról készült felvételek értékelését egymástól függetlenül legalább két, a vizsgálati alanyok kórtörténetét nem ismerő szakértő végezte.
A metaanalízis szempontjából értékelhetőnek tekintett 18 vizsgálat legtöbbjében az eredeti Keith– Wagener–Barker-féle osztályozási rendszernél tágabb értelmezést használtak a hipertóniás retinopátia meghatározására, amely így a retinaerek szűkülete, a lágy exszudátumok, a lángnyelvszerű bevérzések és a kétoldali látóidegödéma mellett a mikroaneurizmák, a foltszerű vérzések és a kemény exszudátumok jelenlétét is magába foglalta.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
BOKOR DÓRA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés