hirdetés
hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Hideg és meleg

Az ellenzék felkészületlennek, a szocialisták „kezelhetőnek” minősítették a rekordgyorsasággal miniszterré lett Horváth Ágnest. Azt még nem tudni, hogy valójában ki irányítja majd a tárcát, mert az esküjét megelőző szakbizottsági meghallgatásán a rázósabb kérdésekre kabinetfőnöke, Matejka Zsuzsanna fogalmazta a választ a hátsó sorból.

Kapott hideget-meleget a miniszteri esküt megelőző bizottsági ülésen Horváth Ágnes. Az ellenzék kíméletlenül bombázta a szabaddemokraták egészségbiztosítási reformjának megvalósítására önként jelentkező fiatal politikust, aki végig mosolyogva hallgatta a legkomiszabb ellenzéki bírálatokat. Csak Mikola István szavai sápasztották el néhány percre. A Fidesz egészségpolitikusa, a bizottság alelnöke ugyanis azt mondta: soha nem gondolta volna,hogy egyszer még visszasírja Molnár Lajost, márpedig most ez a helyzet. Horváth kinevezésével folytatódik az egészségügyben az ámokfutás, a káosz, s eleve kódolva van, hogy továbbra sincs remény az egyeztetésre, a kompromisszumra. Korábban Horváth Ágnes arról beszélt, hogy folytatja a megkezdett reformot, az ellátórendszer stabilizálását. Mint mondta: büszke az elmúlt tíz hónapra, mert mérföldeket tettek meg az egészségügy átalakításában. Az irányított betegellátással kapcsolatos, meglehetősen súlyos vádakat tartalmazó kérdésre, hogy az ÁSZ jelentése szerint a rendszer szereplői között kifizetett ötmilliárdnak csak töredékére találtak bizonylatot a számvevők, a miniszterjelölt úgy reagált: kikéri magának és visszautasítja az ÁSZ megállapításait.
   Hogy a hangulatot érzékeltessük: a fideszes Kupper András azt tudakolta, érez-e személyes felelősséget a mindszenti beteg haláláért? Szerinte ugyanis azok, akiknek közreműködésével olyan változások történhetnek egy rendszerben, amelynek következménye egy ember halála, lemondani szoktak, nem miniszteri meghallgatáson jelöltként részt venni. Csáky András (MDF) arra hívta föl Horváth Ágnes figyelmét, hogy a hatalom nem lehetőség, hanem felelősség, amelyet csak alázattal lehet gyakorolni, márpedig ez utóbbi szerinte hiányzik az akkor még leendő miniszterből.
   Horváth Ágnes imponálóan magabiztos volt. Kifejezte együttműködési szándékát az ellenzékkel, a szakmával, és ez legyen elég – vette védelmébe az időközben miniszterré kinevezett politikust Béki Gabriella, a szabaddemokraták képviselője.
   Kökény Mihály szocialista képviselő, a bizottság elnöke az ellenzéki képviselőket bírálta, mondván, továbbra is elutasítóan viselkednek, s mindegy nekik, mi történik, csak visszafelé forgatnák a történelem kerekét.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DANÓ ANNA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés