hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Hibrid biorobotokkal diagnosztizálnák a rákot

A GyártásTrend szerint az új fejlesztésű, miniatűr biorobotok távvezérléssel képesek az emberi testen belül mozogni.

Az amerikai Northwestern Egyetem és az Illinois-i Urbana-Champaign Egyetem kutatói kifejlesztettek egy új típusú, hibrid biorobotot, amely elsőként ötvözi az élő izmokat, a lágy szöveteket és a mikroelektronikát. A „eBiobot” névre hallgató eszköz néhány centiméteres, és képes arra, hogy az orvosok az emberi testen belül távvezérléssel mozgassák. Noha biorobotok 2012 óta léteznek, vezeték nélküli távvezérlésüket nem klinikai körülmények között eddig még nem tudták megoldani.

A biorobotok lágy, 3D-nyomtatott polimer vázra épülnek, amelyre egérizomszövetet applikáltak. Mozgásukat fénnyel irányítják: a kutatók vezeték nélküli jelet tudnak küldeni a robot mikro-LED-jeinek, amelyek összehúzódásra serkentik a fényérzékeny mesterséges izmokat. Az izmok aktiválják a polimer lábakat, így a mini-robotok „járnak”. A mikro-LED-ek annyira pontosan működnek, hogy képesek az izom különböző részeit aktiválni, így az eBiobot a kívánt irányba fordul.

A kutatók reményei szerint az eszköz hatékonyabbá teheti az orvoslást, különös tekintettel a diagnosztikára. Közreműködhet a helyszíni biopsziák és a minimálisan invazív műtétek esetében vagy akár a rák felismerésében az emberi testen belül. További lépésként elektronikus érzékelőket vagy biológiai neuronokat integrálnának a robotba, hogy az érzékelje a környezetében lévő mérgeket, a betegségek biomarkereit és reagáljon is rájuk, közli a lap a Science Daily és a Science Robotics nyomán.

(forrás: GyártásTrend)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink