hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Hibák és tévedések a radiológiában 3.

Gázárnyék a máj vetületében

 A Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinikájának szervezésében, szeptemberben lezajlott Hibák és tévedések a radiológiában című szimpóziumon elhangzott érdekes esetek bemutatásának zárásaként a dr. Magyar Péter és munkatársai (dr. Kiss Katalin és dr. Frank Ernő, Semmelweis Egyetem, Radiológiai és Onkoterápiás Klinika) előadását adjuk közre.

 Az 50 éves férfi néhány napja tartó puffadás, obstipáció és a has felső részére lokalizálódó fájdalom miatt jelentkezett a sebészeti ügyeleten. Hányingere, láza nem volt. Puha, betapintható hasát észlelve sürgős műtét nem jött szóba, szubileusz gyanúja miatt natív hasi röntgenfelvételt készítettek, amelyen a leletet értékelő rezidens nem látott ileuszra utaló jelet. A beteget hazabocsátották azzal, hogy másnap jelentkezzen kivizsgálásra.
  A kontrollvizsgálaton a szakorvos szabálytalan kontúrú gázárnyékot észlelt a natív hasi felvételen, ami szokatlan – a máj vetületére tehető – lokalizációja ellenére felvetette a szabad hasűri levegőgyülem gyanúját, ezért hasi ultrahangvizsgálatot végeztek. Ennek során nagy kiterjedésű, körülírt folyadékgyülem rajzolódott ki a jobb oldali paracolicus régióban, belső echókkal, ami egy sűrű bennékű tályog jelenlétére utalt. A natív hasi röntgenfelvételen látott gázárnyéknak megfelelően az UHvizsgálati lelet egy hiperreflektív sávot ábrázolt a máj alatt.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
BOKOR DÓRA
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés