hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Hiba a készülékünkben

Bronchoszkóp okozta tüdőgyulladás

A bronchoszkópok használata kapcsán előfordul, hogy a vizsgált betegeknél bakteriális fertőzést diagnosztizálnak. A New England Journal of Medicine nemrég arról számolt be (2003;348:214–220), hogy az egyik atlantai kórházban felmérést indítottak az összefüggések feltárására, amelynek során 60 beteg 66 bronchoszkópos vizsgálatát értékelték. A baktériumtenyészethez 43 mintát vettek. Ebből 20 minta volt Pseudomonas aeruginosával fertőzött. A húszból hat esetben emellett Serratia marcescens is kimutatható volt. A P. aeruginosával fertőzött minták mindegyike olyan betegtől származott, akiknél a rendelkezésre álló négy bronchoszkóp közül ugyanazzal a hárommal végezték a bronchoszkópiát. A gyártási előírásokkal ellentétben a biopsziás port zárófejét – az innen vett mintákból is kitenyésztették a P. aeruginosát – a műszerek egyikénél sem lehetett megfelelően rögzíteni. Az egyik betegnél 11 nappal a bronchoszkópia után P. aeruginosa okozta tüdőgyulladást diagnosztizáltak. A szerzők megállapítása szerint a bronchoszkóp nem megfelelő konstrukciójából adódóan a műszereket nem lehetett hatékonyan fertőtleníteni. Ennek eredményeképpen telepedtek meg a baktériumok, amelyek a műszer használata során a légutakba kerülve megfertőzték a betegeket.

Mivel a gőzsterilizálás kárt tesz a műszerben, az etilén-oxidos pedig túl sokáig tart, a bronchoszkóp tisztítása és a fertőtlenítése általában mechanikus módszerrel történik. A műszer felépítése azonban megnehezíti a hatékony fertőtlenítést.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés