hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Hiábavaló harc

A Parlagfűpollen No Egyesület elnöke arról nyilatkozik, hogy a minisztérium nem a célra fordította a parlagfűirtásra szánt közpénzt, olvasható a HVG.hu-n.

Pár hét múlva tetőzik a parlagfűszezon, allergiások milliói szenvednek majd, csak mert a kormány idén is magasról tesz rájuk – állítja Kelen Andrásné, a Parlagfűpollen No Egyesület nevű szakmai szervezet vezetője. Többéves, hiábavaló harc után úgy döntött, kiáll több mint kritikus véleményével: a minisztérium elherdálta a parlagfűirtásra szánt közpénzt, a politikusok pedig semmit nem tesznek a sokak életét megkeserítő probléma megoldásáért – olvasható a hvg.hu-n, ahol interjút közölnek a szervezet vezetőjével.

Hvg.hu: Lassan két éve tart a hvg.hu cikksorozata a parlagfű-gate-ről, amelynek utolsó fordulataként megírtuk, milyen nagyvonalúan költötték el civil szervezetek az állami pályázaton nyert milliókat. Tényleg több mint 40 ezer forintos cipő kell a parlagfűirtáshoz?

Kelen Andrásné: Ebből annyi igaz, hogy cipő kell, mint bárkinek, aki kimegy dolgozni a határba. De szerintem még az sem biztos, hogy parlagfüvet irtani mennek abban a cipőben – különben az allergénnel fertőzött területeknek nem csak kevesebb mint 1 százalékát találnák meg.

- Ez az 1 százalék alatti teljesítmény nem irreálisan kevés? Hiszen ha jól tudom, csak becsült adatokkal tudnak dolgozni.

- A hivatalos szervek minden évben állítják, hogy 3-6 ezer hektár fertőzött területet találnak meg. A szervezetünk egységterületekből kiinduló számításai szerint 700-800 ezer hektár fertőzött terület van Magyarországon, így jön ki ez a szám. Valóban becsült szám. De önmagában az a tény, hogy a pollenkoncentráció szintje évek óta gyakorlatilag változatlan, bizonyítja, hogy a kormány nem oldja meg ezt a súlyos egészségügyi és nemzetgazdasági problémát.

A teljes interjúért kattintson a hvg.hu-ra.

 

 

(forrás: HVG)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés