hirdetés
hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Táplálkozás

Hiába a kalória feltüntetése, ugyanúgy fogy a gyorséttermi koszt New Yorkban

Nem változtatott a ételválasztási és -fogyasztási szokásokon a rendelet, amely előírta, hogy New York város gyorséttermeiben fel kell tüntetni és ki kell függeszteni a menük kalóriatartalmát.
2008 júliusában New York volt az első amerikai város, ahol előírták a gyorséttermeknek, hogy függesszék ki ételeik kalóriatartalmát, így tegyék lehetővé a vásárlók tudatosabb választását. Bár a megkérdezett fogyasztók fele észrevette a kalóriatáblázatot, negyede pedig állítása szerint figyelembe is vette választásánál, a felmérés eredménye azt mutatta, hogy nem változtak a fogyasztói szokások – közölték a Health Affairs című szakmai lapban.

Brian Elbel, a New York-i Egyetem kutatója kollégáival alacsony jövedelmű, kisebbségi népcsoportok által lakott környékeken vizsgálódott. 1156 felnőtt gyorséttermi vásárlását elemezték a rendelet bevezetése előtt és után. Bár a fogyasztók 54 százaléka tudott a kifüggesztett táblázatról, a beszerzett élelem kalóriatartalma semmivel sem lett kisebb, sőt kissé nagyobb volt, mint a szabályozás előtti vásárlásoknál. Kontrollként a szomszédos Newark (New Jersey) adatait használták a kutatók, ahol még nem vezették be a kalóriatartalom feltüntetését.

Michael Bloomberg, New York város polgármestere úgy véli, túl közel esett a tanulmány időpontja a változás bevezetéséhez. A város elkészíti saját tanulmányát, ők 12 ezer fős mintavétellel vizsgálódnak és többféle lakókörzetben.

Bloomberg kedden újságíróknak elmondta, hogy a legfontosabb a lakosság tájékoztatása, ez az önkormányzat feladata, amit meg is tesz, egyébként pedig „ez Amerika és mindenkinek jogában áll azt enni, amit akar”.

MTI
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés