hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Most érdemes kérni

Hétfőtől már minden kistérségben elérhető az influenza szempontjából rizikócsoportba tartozók számára ingyenes vakcinákat - közölte a tisztiorvosi szolgálat.

Az ÁNTSZ szerint most érdemes kérni az influenza elleni vakcinát, mert az oltást akadályozó fertőzések még ritkák, s ilyenkor még a háziorvosok kevésbé leterheltek, mint a hűvösebb időjárással együtt járó megfázásos időszakban.

Az előttünk álló szezonban 1,3 millió térítésmentes oltóanyag áll a rizikócsoportokba tartozók rendelkezésére. A jogosultak köre megegyezik a múlt évivel, és egy új oltóanyagnak köszönhetően a vérzékenységben szenvedők is részesülhetnek influenza elleni ingyenes védőoltásban.

Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint sok helyen már most is kérhető a védőoltás, de legkésőbb a jövő héten minden háziorvosi rendelőben lehetőség lesz a beadatására. A kisgyermekeknek, illetve a vérzékenyeknek szánt ingyenes vakcinák elérhetőségéről a háziorvos ad felvilágosítást.

Azoknak, akik nem jogosultak ingyenes vakcinára, a gyógyszertárakban többféle készítmény is elérhető. Az ÁNTSZ mindenkinek ajánlja a védőoltást, ugyanis "segíthet elkerülni a kellemetlen tüneteket okozó, de akár súlyos szövődményekkel is járó megbetegedést" – idézi az MTI a hivatal közleményét.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés