hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

Hét kórház mosat közösen Gyulán

Átadták a Békés és Csongrád megyében összesen hét kórházat kiszolgáló térségi mosodát Gyulán, több mint 620 millió forint hazai forrásból építették.

Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár az átadási ünnepségen példaértékűnek nevezte azt az együttműködést, amelyet a hét tagintézmény valósított meg a közös gondolkozás és pályázás során az egészségügyi ellátórendszer háttértevékenységének fejlesztése érdekében. Kiemelte, ritka Magyarországon, hogy egy-egy kórház nem a saját infrastruktúráját akarja fejleszteni, hanem közösen tesznek lépéseket a betegellátás javítása érdekében. Megjegyezte, amikor 2012-ben állami fenntartásba kerültek a kórházak, épp az ilyen típusú együttműködések kialakítását szorgalmazták. Épp ezért ez a pályázat nyerte el a legnagyobb összeget a kórházkonszolidáció részeként 2016 végén meghirdetett 1,5 milliárdos keretösszegből – tette hozzá a helyettes államtitkár.

A Gyulán zöldmezős beruházás eredményeként felépülő mosoda látja el tiszta textillel a Békés Megyei Központi Kórház gyulai és békéscsabai tagintézményét, az orosházi kórházat, Csongrád megyében pedig a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ hódmezővásárhelyi és makói tagintézményét, a szentesi kórházat és a Csongrád Megyei Mellkasi Betegek Szakkórházát.

Becsei László, a Békés Megyei Központi Kórház főigazgatója elmondta, az intézmények a közös beruházás révén évente 75 millió forintot takaríthatnak meg a mosodai szolgáltatáson, a beruházás nyolc év alatt térül meg. Az MTI kérdésére kifejtette, a mosodában naponta 6-9 ezer kilogramm ruhát mosnak ki, a kórházakba 48 órán belül kerül vissza a tiszta textília. Az intézmények szállítóeszközök és új textíliák beszerzésére is nyertek el forrást, összesen több mint 120 millió forint értékben. Emellett 320 millió forintból vásárolták meg  egy korábbi pályázat során  a mosoda központi berendezését, a nagyteljesítményű mosógépet  mondta.

Kovács József (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, a gyulai kórház korábbi főigazgatója elmondta, hamarosan elindul a textilazonosító rendszer használata is, amelynek során chipekkel látják el a textíliákat a jobb azonosítás és nyilvántartás érdekében; a chipek és az ehhez szükséges informatikai rendszer már rendelkezésre áll.

Lénárt Endre, a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgató-helyettese elmondta, a 2016 végén meghirdetett pályázat célja egyebek mellett az energiahatékonyság javítása és a betegellátás racionalizálása volt, e feltételeket a március óta működő mosoda megépítése teljesítette.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink