2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Kitekintő

Heroinklinika nyílt a dán fővárosban

Éveken át tartó vita után a dán fővárosban is megkezdte működését egy olyan klinika, ahol a legsúlyosabb heroinfüggők orvosi ellenőrzés mellett hozzájuthatnak napi kábítószeradagjukhoz.
A hétfőn megnyílt intézményben 120 heroinfogyasztó, vagyis a skandináv országban élő összes drogfüggő körülbelül egy százaléka juthat hozzá kontrollált körülmények között a kábítószerhez – közölte Inger Nielsen, a klinika vezetője.
 
A diamorfinnak is nevezett orvosi heroint olyan drogfüggőknél alkalmazzák, akiknél a metadonhoz hasonló helyettesítő anyagok nem elég hatásosak. Ilyen, úgynevezett orvosi heroinfenntartó programokat működtetnek már Németországban, Svájcban és más országokban is.
 
„Nem az a célunk, hogy meggyógyítsuk a heroinfüggőket” – mondta Nielsen. Sokkal inkább arra törekszünk, hogy azok a kábítószer-fogyasztók, akiken a metadon nem segít, tiszta heroinhoz jussanak, és így elkerüljék a betegségeket és a büntetőjogi felelősségre vonást azért, mert tiltott drogot szereztek be. A programban csak olyan betegek vehetnek részt, akiket metadonterápiás központból utalnak át, és maguk kérik felvételüket.
 
A dán parlament már 2008-ban engedélyezte, hogy súlyosan függőknek heroint adjanak orvosi felügyelet mellett, de a klinika csak azután nyílhatott meg, hogy Koppenhága városa hozzájárult az intézmény befogadásához.
 
A drogfogyasztók érdekeit képviselő Bruger Foreningen elnevezésű szervezet kétkedve fogadta a programot, mert a résztvevőknek naponta kétszer el kell menniük a klinikára heroinadagjukért. „Arra kárhoztatják őket, hogy úgy éljenek mint a zombik, munka vagy tanulás vagy hobbi nélkül” – vélekedett Jörgen Kjar, a szervezet vezetője.
 
MTI

cimkék

hirdetés

Könyveink